Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin danas je uručio uvjerenje desetorici polaznika s područja ove općine koji su osposobljeni za voditelje ruralnog turizma u sklopu projekta Kulturna ruta bećarca i gange financiranog u okviru Programa Interreg IPA CBC HR-BA-ME.

Osposobljavanje za voditelja ruralnog turizma je započelo u travnju ove godine kad je iz općine upućen poziv svim zainteresiranim poduzetnicima, obrtnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima poziv za sudjelovanje za edukaciju Menadžera turističkog razvoja kako na najbolji način da usmjere svoja poslovanja ka turističkom razvoju.

Provedenom edukacijom, inače financiranom iz Programa Interreg IPA prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina-Crna Gora, deset polaznika je dobilo uvjerenje čime su osposobljeni razlikovati osnovne pojmove u turizmu, zakone i propise koji uređuju turističku djelatnost.

Osposobljeni su isto tako planirati uređenost gospodarstva za prihvat gostiju te u primjeni pravila očuvanja okoliša na gospodarstvo a uz to su od predavača utvrdili pravila lijepog ponašanja pri dočeku gostiju, kao i ponašanje u različitim situacijama.

Također su prošli edukacije u pripremanju prikladnih jednostavnih jela i slastica vodeći računa o higijeni i HACCP načelima, u provedbi načela marketinga i promocije djelatnosti ruralnog turizma te u primjeni pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.

Kako je kazano pri dodjeli uvjerenja ,ove vještine i znanja omogućit će poduzetnicima, obrtnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima uključivanje u turistički razvoj općine Tomislavgrad kroz razvoj “Korpe Tomislavgrada” – u kojoj će se nalaziti lokalni proizvodi objedinjeni u gastronomsku vrijednost i dio brenda općine Tomislavgrad. (Fena)