Iako je ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo najavila da će otpad iz Drvara biti uništen do 3. rujna, to se nije dogodilo.

Ona u izjavi za BUKA portal kaže da je obvezu spaljivanja materijala na sebe preuzela Vlada Federacije, odnosno Federalna uprava za inspekcijske poslove nakon što je investitor probio zadati rok. Cijeli proces se, kako kaže, odužio jer je Ministarstvo pokušalo otpad vratiti u Italiju, ali i zbog poštivanja tenderske procedure.

„Vlada Federacije je našla novac i zadužila institucije, a to je inspekcija da se pobrine o tome, odnosno da provede javni tender i da nađe kompaniju koja može šredirati taj otpad. Mi smo davno donijeli odluku. Meni je direktor inspekcije rekao da će taj proces biti završen do polovine studenog, naravno ako ne bude žalbi, ukoliko ne padne taj tender koji su oni raspisali i način na koji su odredili kompaniju koja će to šredirati i spaliti. Ima jedan dio i u Bihaću i Busovači“ kaže Đapo.

Ovaj otpad mogu spaliti jedino cementare ili termoelektrane, ali da bi se to desilo materijal, u ovom slučaju tekstilni otpad, mora biti veličine zrna kave. Postojeći otpad je veličine osam centimetara i prije spaljivanja mora se šredirati, odnosno usitniti. Za tako nešto u BiH su kvalificirane dvije firme. „Jedna može za pet dana, a drugoj treba 3 ili četiri mjeseca za tu količinu.“

Troškove snosi Vlada Federacije i to u iznosu od preko 150.000 KM.

Firma “Krom reciklaža” Drvar je za uvezeni materijal iz Itallije dobila dozvolu županijskog ministarstva iako je prijavljena na adresi na kojoj je sjedište općine Drvar, a prema riječima ministrice Đapo ova firma nakon uvoza materijala nije imala ni strojeve za preradu tekstilnog otpada.

„Županija izdaje dozvole i sud je izdao dozvolu. Ne možemo mi pregledati, od nas se tražila dozvola za uvoz neopasne materije. To je isto kao da skupljate dokumentaciju za pasoš, ukoliko vam nedostaje jedan dokument ne možete ga dobiti, ali ukoliko su svi dokumenti tu, vi dobivate pasoš automatski. Tako je i ovdje, dozvola se dobiva automatski. Mi niti smo nadležni, niti treba da kontroliramo ispravnost tih dozvola i da idemo na teren i provjeravamo da li postoji firma ili ne“ objašnjava Đapo.

Dodaje da je kompanija registrirana u Općinskom sudu u Livnu, a da su ministarstvu dostavili dozvolu za upravljanje otpadom. „U toj dozvoli je bilo jasno napisano da postoje hale, da postoje mašine koje će to šredirati, opisani su procesi šrediranja. Od nas je tražena dozvola za uvoz materijala iz Italije. U početku se u medijima govorilo da se radi o opasnom materijalu, inspekcija je odmah izašla na teren i utvrđeno je da se radi samo o pamuku i materijalu koji je zaista samo iz tekstilne industrije.“

Đapo je sve prijavila i tužiteljstvu od kojeg očekuje pokretanje istrage. „Nadam se da će oni privesti kraju da vide zašto je taj investitor dolazio, dobio određene dozvole. On je ipak morao platiti prijevoz i prema dokumentima koji su dobiveni on je platio i taj materijal u Italiji. Zašto je ulazio u investiciju da bi on stajao u otvorenom prostoru, to nije pitanje za mene.“

Ministrica navodi i kako do sada nema rezultata pregovora s Italijom da se taj materijal vrati u zemlju porijekla. „S obzirom na to da otpad dugo stoji na otvorenom, pretpostavljam da ga neće htjeti ni vratiti. Bilo kako bilo, mi ćemo se žaliti Tajništvu bazelske konvencije jer po toj konvenciji svaka zemlja mora pratiti ulaz i izlaz otpada,“ zaključuje Đapo.

livno-online