Šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini veleposlanik Lars Gunnar Wigemark izjavio je danas na Ekonomskom forumu BiH 2019. u Sarajevu da je 2019. ključna godina za BiH jer Europska komisija priprema odgovor na bh. aplikaciju za članstvo.

On se nada da će bh. političke stranke okončati pregovore o formiranju vlasti, ali bez obzira tko bude u vlasti morat će se pozabaviti s dva zadatka.

– Prvi je ubrzati proces europskih integracija i provoditi preporuke Europske komisije, a drugi nastaviti s reformama – rekao je Wigemark.

Naveo je da je ekonomska situacija u BiH danas drugačija nego prije četiri godine budući da je fiskalna situacija značajno poboljšana i zemlja bilježi pristojan ekonomski rast.

– Istovremeno, većinu tih poboljšanja stanovništvo još nije osjetilo i napredak u mnogim oblastima je frustrirajuće spor – tvrdi Wigemark.

Po njegovom mišljenju, da bi BiH ostvarila puni ekonomski potencijal potreban je set precizno definiranih mjera kojih će se vlasti pridržavati do 2022.godine.

vecernji.ba