Danak masovnog iseljavanja iz Hrvatske jest i sve veći nedostatak radne snage pa su se mnogi poslodavci našli pred zidom – ne mogu naći radnike.

Stoga ne čudi što u brojnim oglasima, ali i po ulicama naših gradova svako malo možemo vidjeti da na izlozima raznih trgovina, obrta, kafića, restorana… stoje natpisi – traže se djelatnici. U protekla tri dana o toj smo pošasti pisali donoseći priče o poslodavcima iz privatnog, ali i javnog sektora, čija je potraga za zaposlenicima često uzaludna. U priču smo uključili i studente koji su u ovakvim okolnostima mnogim poslodavcima pravi spas. No, ponekad ni oni ne mogu “uskočiti” kao pomoć jer nemaju specifična znanja i vještine neophodne za točno određene poslove. Pokazuje to i popis zanimanja koja su trenutačno najtraženija, ali zaposlenika za njih – jednostavno nedostaje.

A prema podacima top deset nasušno potrebnih zanimanja su: pomoćni radnik u turizmu (konobar, sobarica, čistač…), kuhar, tesar, zidar, monter, zavarivač, vozač teretnog vozila u međunarodnom prometu, djelatnik na preradi ribe, ljevač i pastir. No, traže se još i drvosječe, zavarivači, bravari, softverski inženjeri te berači plodova. Kako za te poslove nema domaćih zaposlenika, na osnovi toga određene su u kvote za zapošljavanje stranaca te je do sada izdano gotovo 37 tisuća radnih dozvola.

vecernji.hr