Naime, u većini slučajeva dovoljno je poštovati sva standardna prometna pravila, ali na pojedina od ovih teško se pripremiti ako niste upoznati sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama zemlje kroz koju putujete. Pa krenimo redom…

Rusija
Prometni policajac u Rusiji može metodom slobodne procjene odrediti kaznu za prljav automobil u prometu, a posebnu pažnju pritom posvećuju čistoći registarskih tablica.

Singapur
Gotovo kompletan gradski promet u Singapuru koncipiran je tako da su vozila i pješaci fizički odvojeni različitim trasama. Sigurnost pješaka tamošnjim je vlastima na prvom mjestu pa riskiraju kaznu svi koji se s automobilom približe pješaku na udaljenost manju od 50 metara.

Južnoafrička Republika
U Južnoafričkoj Republici, kao uostalom i u gotovo cijeloj Africi, sasvim je normalno da se na prometnicama pojave divlje životinje. U tom slučaju potrebno je značajno smanjiti brzinu, na najviše 10 km/h, a ponekad i stati kako bi životinje mogle nesmetano proći. U suprotnom se riskira ozbiljna novčana kazna.

Španjolska
Zabranjena je vožnja u natikačama, cipelama s visokom potpeticom te japankama. U slučaju da vozač nema adekvatnu obuću, riskira kaznu od 200 eura. Svi koji koriste dioptrijske naočale u svakom trenutku u automobilu moraju imati rezervne.

Tajland
Nudisti žao nam je, ali dokle god ste za volanom morate biti potpuno odjeveni. Tamošnju policajci ne toleriraju niti vožnju bez majice, a kamo li kompletnu golotinju.

Njemačka
Tamošnje autoceste jedna su od posljednjih oaza za ljubitelje automobila. Naime, na brojnim dionicama Autobahna nema ograničenja brzine, pa je samim time i sigurnost svih sudionika prometa značajno ugrožena ako ostanete bez goriva. Kazna za to je paprena.

Colorado – SAD
Jedan od prastarih prometnih propisa zabranjuje vožnju crnog automobila nedjeljom. No, predstavnici zakona u praksi ne provode ovaj zakon, jer su svjesni njegove apsurdnosti.

Japan i Velika Britanija
U obje je zemlje potrebno prilagoditi brzinu u ovisnosti o lokvama uz cestu tijekom kiše, kako svojim automobilom ne bi tuširali pješake na nogostupu.

Finska
Svaki nalet na divlju životinju vozač odmah mora prijaviti policiji. U slučaju bijega s mjesta nesreće policija šalje kaznu.

Ontario – SAD
Prema tamošnjem zakonu svaki taksist može odbiti u svoj automobil primiti putnika s lošim zadahom.

Alabama – SAD
Nevjerojatno zvuči članak tamošnjeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji u jednom članku zabranjuje vožnju s povezom na očima.

Francuska
Ako putujete Francuskom služeći se navigacijskim sustavom koji ima mogućnost upozorenja na ograničenja brzine i pozicije fiksnih radara za kontrolu brzine kretanja, riskirate mogućnost gubitka vozačke dozvole, pa čak i zapljenu automobila.

Danska
Prema tamošnjem zakonu prije pokretanja vozila dužni ste provjeriti prostor ispod podnice automobila kako bi se uvjerili da ispod nema djeteta koje je zaspalo, štiteći se od sunca ili kiše.

automobili.klik.hr