Danas je svetkovina sv. Jurja te ujedno imendan pape Franje, Jorgea Marije Bergoglia. Upravo tom prigodom Papa je odlučio Rumunjskoj, Španjolskoj i Italiji darovati više respiratora neophodnih za liječenje zaraženih koronavirusom, ali i zaštitni materijal, poput maski, naočala i posebnih odijela za liječnike i zdravstveno osoblje.

“Umjesto primanja darova Papa je odlučio darivati, što je vrlo lijepa gesta”, komentirao je Papin djelitelj milostinja kardinal Konrad Krajewski koji u tome vidi Papin zagrljaj bolesnika.

U jutarnjim satima Papa je služio misu za obitelji koje proživljavaju krizu zbog koronavirusa. “Njihovo stanje postaje još teže, jer su izložene lihvarstvu koje ih iskorištava. To je i socijalna pandemija – mnogi su ostali bez radnih mjesta, dok su drugi prisiljeni raditi na crno ili uopće ne mogu raditi i, naravno, nemaju što jesti oni ni njihova djeca. Lihvari im oduzimaju i ono malo što im je preostalo”, upozorio je Papa i pozvao vjernike da se mole za te obitelji, njihovu djecu i za njihovo dostojanstvo, ali i za obraćenje lihvara kako bi Gospodin ganuo njihova srca. U propovijedi Papa se osvrnuo i na Isusovu molitvu pred Ocem kako bi nam pokazao njegove rane, cijenu našeg spasenja, te istaknuo kako moramo imati više povjerenja u Isusove molitve nego li u naše.

Respiratori i sav materijal koji je Papa darovao Rumunjskoj, kako navodi Vatican News, bit će prevezeni avionom u kojem će putovati i tim od 11 liječnika i 6 rumunjskih zdravstvenih djelatnika koje je 7. travnja rumunjska Vlada poslala u grad Lecce kako bi pomogli Italiji u najtežem trenutku borbe protiv koronavirusa.

Za tri će se respiratora, koji idu u Madrid, pobrinuti Apostolska Nuncijatura koja će zajedno s kardinalom Carlosom Osorom Sierrom, nadbiskupom glavnoga grada Španjolske, odlučiti kojim su bolnicama najpotrebniji.

hkm.hr