Sukladno Planu cijepljenja protiv SARS-Cov2 (COVID-19) usvojenom od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a što potvrđuje Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBIH) temeljem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima uskoro se očekuje isporuka cjepiva i početak cijepljenja protiv COVID-19 u FBiH.

Cjepiva koja će se primjenjivati u Federaciji BIH, moraju biti registrirana u Europskoj agenciji za lijekove (EMA) koja primjenjuje visoke standarde sigurnosti u okviru bilo redovitog ili pak žurnog odobravanja stavljanja u promet, odnosno uporabe lijekova. Sva cjepiva koja budu u primjeni u Federaciji BiH moraju imati odobrenje za stavljanje u promet izdana od EMA.

Cijepljenje će se obavljati po definiranim kriterijima, odnosno redoslijedom prioritetnih skupina i to:

  1. zdravstveni djelatnici (uključujući i drugo nezdravstveno osoblje zaposleno u zdravstvenim ustanovama)
  2. osobe i osoblje u ustanovama za smještaj starije populacije
  3. osobe starije od 65 godina
  4. kronični bolesnici (dobna skupina od 18-64 godine, i više)
  5. zdrave osobe 18-64 godine, koje rade u značajnim javnim službama (policija, javni promet, obrazovanje i sl.)
  6. ostali

Prema trenutno dostupnim informacijama do kraja veljače očekuje se isporuka određene količine cjepiva protiv COVID-19 proizvođača Pfizer BioNTech, a nakon kraćeg vremena i cjepivo AstraZeneca, priopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo HBŽ.

NAPOMENA:

Cijepljenje protiv COVID 19  je dragovoljno i besplatno.

Svi zainteresirani za cijepljenje trebaju se javiti TELEFONSKIM PUTEM izabranom obiteljskom liječniku u nadležnom Domu zdravlja i predbilježiti se za cijepljenje.