Hrvatski Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je istaknuo kako je na jučer održanoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost postignuto suglasje svih sudionika da napad vatrenim oružjem na Markovom trgu ima obilježja terorizma, a naglasio je i suglasje oko jačanja položaja Hrvata u BiH.

“Raspravljena je situacija koja se odnosi na radikalizaciju u društvu. Osuđen je napad na Banske dvore 12. listopada. Konstatirano je, i to konsenzusom, da je riječ o djelu s obilježjima terorizma. Dakle, vrlo jednoglasan zaključak. Raspravljene su mjere koje treba poduzeti za smanjivanje radikalizacije u društvu”, rekao je Plenković u izjavi novinarima o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je održana popodne u Banskim dvorima.

Potvrdio je, nakon opaske novinara da je predsjednik Republike ranije imao drukčiji stav, da se i Zoran Milanović složio s tim zaključkom. “Zato sam to i naglasio. Malo, pomalo….”, rekao je Plenković. Premijer je izvijestio i da je na sjednici VNS-a konstatirano i suglasje oko položaja Hrvata u BiH i zajedničkih napora u jačanju prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, “osobito biranja Hrvata u predstavnička tijela BiH, uključujući Predsjedništvo BiH, kao i zalaganje za prava Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori”.

“Ako postoji i jedna tema oko koje vlada konsenzus između predsjednika Republike i predsjednika Vlade to je tema jačanje položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Znamo da je njihov položaj u određenim situacijama drukčiji od onoga kao što je slovo i duh Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma”, rekao je Plenković. Dodao je kako posebno zabrinjava problem načina izbora člana Predsjedništva BiH.

“Sve skupa posebno nas zabrinjava, i tu smo vrlo jasno artikulirali naš stav, problem izbora člana Predsjedništva BiH, koji bi trebao biti legitimni predstavnik hrvatskog naroda. I s te strane, ova praksa koja se najedanput počela događati 2006. godine za nas je nešto što smatramo da nije dobro, ni korisno, ni funkcionalno za koheziju unutar BiH. I zbog toga tu imamo jedinstven stav”, istaknuo je, prenosi Hina. Podsjetimo, dogovor o održavanju sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, uslijedio je nakon mnogo nesuglasica na relaciji Banski dvori – Pantovčak.

bljesak.info