Premijer Andrej Plenković pozdravio je danas članove Europske komisije Svjetske turističke organizacije na sastanku u Zagrebu, nakon čega je gotovo 15 minuta odgovarao na novinarske upite vezana uz rezultate HDZ-a na europskim izborima. Prvo se pitanje odnosilo na sjednicu Predsjedništva HDZ-a i na navod da je Milijan Brkić imao vrlo žestok istup i navodno je rekao kako de narod ne može kriviti kad se na izborima gubi.

– Prvo, mi smo pobijedili. Nedostajalo nam je samo 1500 glasova za peti mandat. Čestitam svima koji su izabrani, bila je velika disperzija listi i kandidata, velik broj lista na desnom spektru. I tu se dogodilo ono o čemu sam govorio. Kampanja je bila jako duga. Naša je bila i afirmativna i konkretna i s ljudima koji razumiju europske teme i koji su se dokazali najboljim programom. Što se, dakle, tiče onoga što smo radili 45 dana prije izbora, a i što inače radimo na europskoj razini – više od ijedne hrvatske vlade i političke stranke ulažemo u europsku orijentaciju Hrvatske – nemam nijednu primjedbu. Što se tiče tehničke izvedbe, bila je jača nego sve ostale. Što se tiče rezultata, za mene nije zadovoljavajući. Međutim, ove situacije gdje neki ljudi koji nakon sjednice Predsjedništva, i to praktički tri godine, stalno puštaju u medije anonimne informacije, sport su na koji sam već naviknut. Drugo, oni se nisu uopće, ni na koji način, angažirali u kampanji, a ima ih takvih dosta. A nisam vidio ni Milijana Brkića u kampanji – potvrdno je premijer odgovorio na novinarsko pitanje misli li time na Milijana Brkića.

– Svatko je mogao i trebao se angažirati se u HDZ-ovoj kampanji. Mi smo kao stranka napravili sve. Oni koji će sada dovoditi u pitanje listu nisu zucnuli ni kad se ona sastavljala. Nisu točne ni njihove tvrdnje da lista nije bila prihvaćena u stranačkim tijelima. Lista je bila baš onakva kakva treba biti za posao za koji smo ove ljude kandidirali. Oko toga nemam nikakvih dilema.  Nitko nije bio isključen iz kampanje – kazao je Plenković, ponovivši da je svatko mogao pridonijeti kampanji koliko je htio. Na novinarsko pitanje vidi li svoju osobnu odgovornost, premijer je odgovorio pitanjem.

– Da vidim odgovornost u nečemu u čemu smo bili bolji od svih drugih? Ako imate toliko udara na Vladu koji traju mjesecima, od medijskih kuća, sindikalnih inicijativa, reangažiranja referendumskih inicijativa…, stvara se kontekst u kojem fokus nije na onom što je bitno za izbore i, da, onda se dogodi da vam za pet mandata nedostaje 1500 glasova – odgovorio je premijer koji je komentirao i izjavu predsjednice prema kojoj su izborni rezultati posljedica činjenice da su se političari otuđili od naroda. – Ne znam na koga je predsjednica mislila. Ne vjerujem da je mislila na naše kandidate i kandidatkinje, a ni na mene osobno.  Premijer je novinarima odgovorio i kako se ne sjeća je li Milijan Brkić na sastanku rekao da narod nije glup i da mu je poručio kako treba prestati biti ohol. Premijer Plenković ne smatra da rezultat europskih izbora ne komplicira situaciju oko predsjedničkih izbora.  – Poruka ovih izbora spada u statistički kontekst. Bilo bi mi drago da smo dobili pet mandata, ali s mnogo žestine mnogi su radili na tome da ih dobijemo samo četiri. I to lijevi, desni, sindikalne inicijative… – smatra premijer koji je na pitanje o eventualnim sankcijama zbog izbornih rezultata najavio prvo temeljitu tehničku i političku analizu. U svakom slučaju, napravit ćemo detaljnu analizu rezultata. Sa suradnicima i stranačkim tijelima tehničku i političku analizu obavit ćemo i prije toga.

Večernji list