Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u Banskim dvorima primio zamjenike predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića i naglasio važnost  jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, priopćeno je iz Vlade RH.

“Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH”, stoji u priopćenju Vlade.

Na susretu u ponedjeljak je pozdravljeno potpisivanje sporazuma o izmjenama izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, čime je otvoren prostor za “daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa”.

Naglašena je čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu, što je pokazano organizacijom Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju ove godine, tijekom hrvatskog predsjedavanja Europskom unijom, kojim je ponovno u fokus stavljen proces proširenja EU-a na jugoistok Europe, stoji u priopćenju.

Plenković je u Banskim dvorima ponovio da je Hrvatska spremna pomoći BiH u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje europskom savezu, kao što je već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju 2020. kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe.

Hina