Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na sjednici održanoj u utorak proglasila  nacionalnim spomenicima BiH: povijesno područje – srednjovjekovne nekropole sa stećcima i stari muslimanski nišani u naselju Drecelj, općina Olovo, FBiH, graditeljsku cjelinu (grupe građevina) komunalnog infrastrukturnog sustava starog gradskog vodovoda u Derventi, općina Derventa, RS i povijesnu građevinu – “Ovčiji brod” – Most u selu Bratač, općina Nevesinje, RS.

Odluku o proglašenju ovih dobara nacionalnim spomenicima BiH donijeli su predsjedavajući Komisije Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju graditeljske cjeline – crkva Sv. Ive u Podmilačju, općina Jajce, FBiH (sada Kulturni krajolik Crkve Sv. Ive u Podmilačju, sa povećanom zonom i redefiniranim mjerama zaštite).

Zaključeno je da se povijesna građevina – “Ovčiji brod” – Most u selu Bratač, općina Nevesinje, uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH zbog lošeg stanja konstrukcije, bioloških naslaga i nemogućnosti redovnog održavanja, a da se Spomen kompleks Tjentište i područje i ostaci povijesnog spomenika – crkva Sv. Georgija (Đurđevica) u Gomiljanima, općina Trebinje, skinu sa Liste ugroženih spomenika BiH jer su otklonjeni razlozi njihove ugroženosti (sanirano klizište, odnosno obnovljena crkva). Jučerašnjoj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Bljesak.info/Tomislavcity