Stara askona, dva mladića i djevojka prekrasnih crta lica u posebno odabranoj haljini kreću iz jednog sela kraj Buškog jezera na dernek koji Duvnjaci čekaju cijelu godinu, tako počinje priča o Tomislavgradu 1995. u videu trajanja 50ak minuta koji je objavljen prije par dana na YouTube kanalu.

Video koji je izazvao oduševljenje kod Duvnjaka, ali i šire prikazuje zlatne godine ovoga mjesta. Barem duplo stanovništva nego sada, puno više nasmijanih lica, mladosti i bezbrižnosti.
Iz zanimljivih snimki može se primijetiti kako se puno toga promijenilo u ovome gradu. U međuvremenu iz mnoštva zelenila 1995., nikle su visoke građevine koje, doduše, danas 2019. uglavnom zjape prazne. Zelene šetnice su danas popločane tamne ulice, kojima prolaze samo sjene onih nasmijanih lica iz srpnja 1995.
https://youtu.be/dMrOjp2tS3U?t=192
U Tomislavgradu te godine bila je prava ”špica”. Prepune terase kavana od koje su danas ostali tek maleni kafići sa stalnim gostima, koncert kod tomislavgradskog samostana nakon mise, mnoštvo djece, roditelja, djevojaka i momaka koji paradiraju kroz cijeli grad.
Gledajući video, mnogi Duvnjaci će se pokušati prisjetiti kada je zadnji put bilo toliko automobila na ulicama. Ovu brojku ne mogu prestići ni dani ”oko Velike Gospe” zadnjih par godina, kada dolaze svi gastarbajteri u svoj rodni kraj.