Tijekom mjeseca listopada na području odgovornosti MUP-a Hercegbosanske županije  nastavljeno je, pa čak i pojačano, kretanje migranata prema granici s R Hrvatskom i EU-om. Samo u proteklih tjedan dana zaustavljeno je 58 osoba, državljana Iraka, Irana, Turske, Alžira, Maroka i drugih zemalja, u pokušajima ilegalnoga prelaska granice te su od strane policije stavljene pod nadzor i vraćene u migrantske centre u kojima su registrirani.

Veliki problem policiji predstavljaju osobe koje za novčanu naknadu prevoze migrante. Kako navode u MUP-u, policija je iz toga razloga protekloga tjedna privela i slobode lišila petoricu vozača. Nad njima je provedena kriminalistička obrada, a vozila su izuzeta, dok su prema Državnom tužiteljstvu Bosne i Hercegovine podnesena izvješća o počinjenju KD iz čl 189. KZ BiH – krijumčarenje ljudima.

Policijski službenici će i dalje, sukladno svojoj nadležnosti i kapacitetima, kontinuirano nastaviti s pojačanim operativnim aktivnostima, kao odgovor na povećani priliv migranata u Bosni i Hercegovini, navode u MUP-u HBŽ-a.