Avdo Delibašić prije rata je radio u tvrtki specijaliziranoj za proizvodnju pjene za namještaj.

Po okončanju rata, odlučio je svoje iskustvo iskoristiti za vlastiti biznis, pa je pokrenuo proizvodnju u napuštenom kulturnom centru. Tada je imao jedan stroj za rezanje, i jednu za mljevenje materijala, i trojicu radnika. S obzirom na poslijeratnu obnovu zemlje, potreba za namještajem je rasla, pa je tvrtka izgradila novu tvornicu. Deset godina kasnije, tvrtka Delibašić Poliuretani prerasla je u jednog od vodećih proizvođača madraca u BiH, piše Manager.ba.

Podsjetimo da je ova tvrtka iz Kaknja vlasnik brenda “Moj San”. Posao koji je Avdo započeo nastavila je njegova kćerka Beadisa Delibašić, koja je danas generalni menadžer tvrtke koja zapošljava više od 110 ljudi.

– Oko 80 posto naših proizvoda se proda u Bosni i Hercegovini, a ostatak izvozimo u Hrvatsku, Sloveniju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Austriju – kaže Delibašić. Dodaje da je najveći izazov bio pozicionirati brend na domaćem tržištu, jer ljudi ovdje nisu imali mnogo povjerenja u domaće brendove namještaja. Njihove napore prepoznala je i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Tim banke, kroz Program savjetovanja malih biznisa, pomogao je tvrtki u mnogim oblastima, uključujući kontrolu kvaliteta, oranizacijsku strukturu, planiranje, IT, web development i online prodaju.

Program povezuje male biznise s lokalnim konzultantima i međunarodnim savjetnicima koji im pomažu da se transformiraju i povećaju konkurentnost.

– Uveli smo visoke standarde kontrole kvalitete i zajedno sa sjajnim timom koji imamo, uspjeli smo se pozicionirati kao snažan lokalni brend koji se može natjecati s međunarodnim proizvođačima – kazala je Delibašić. Tvrtka Delibašić Poliuretani danas opskrbljuje mnoge domove madracima ali i mnoge hotelske lance u Sarajevu i drugdje. – Stalno radimo na unaprijeđenju proizvoda, razvoju i investicijama u proizvodne kapacitete, te u edukaciju naših prodajnih predstavnika. Na taj način ostajemo konkurentni – navodi Delibašić.