Nikako drugačije nije ni moglo biti. Aljkav i na trenutke tragikomičan odgovor svih razina vlasti na dolazak korona virusa u Bosnu i Hercegovinu samo je logična posljedica onoga što već godinama živimo – potpune nefunkcionalnosti svih razina vlasti – od mjesne zajednice pa sve do Predsjedništva.

Nasilne promjene i totalno nepoštivanje državnog Ustava i Izbornoga zakona, suprotstavljene vizije društvenoga uređenja, nametanje političkih predstavnika drugim narodima, stranačke uzurpacije svih društvenih procesa, korupcija, nepotizam i klijentelizam te otvorena mržnja prema “drugima” nikako drugačije nisu ni mogli rezultirati nego ovime čemu posljednjih dana svjedočimo u suočavanju s dolaskom pandemije u BiH.

Danas, zbog krizne situacije, stvari samo vidimo malo jasnije, jer upravo u ovakvim situacijama na površinu isplivava sva prljavština političkog života u BiH. Za tu prljavštinu mi svi svakako već znamo. Uravo otud dolazi silno nepovjerenje naroda u institucije države.

Naime, nakon doslovno svakog izbornog ciklusa u BiH vlast se formira najmanje po godinu dana, a često i dulje. Samo što do sad nismo puno važnosti pridavali takvim stvarima, na njih smo oguglali, postale su nam normalne. No, sad se vidi koliko su vlasti nespremne na suočavanje s korona virusom, jednako kao što smo to vidjeli u slučajevima drugih prirodnih nepogoda, poput poplava ili snježnih oluja.

Uzmimo, primjerice, posljednji izborni ciklus. Izbori su održani u listopadu 2018. godine. Mjesecima prije samih izbora sijao se strah od drugih kako bi u Predsjedništvo zasjeo besprizorni Željko Komšić. Potom je nakon izbora krenulo nadmudrivanje na više razina. Tako se mešetarilo biranjem izaslanika za federalni i državni dom naroda. Pokušalo se “podvaliti svoje” kako bi se stekla kontrola nad procesom formiranja vlasti. Ali kako to nije do kraja “upalilo”, nakon godinu dana dobili smo krnje, nikad do kraja popunjeno, Vijeće ministara BiH. Federalna Vlada neće se uspostaviti vjerojatno do kraja ovog mandata, dok vlast nije formirana ni u svim kantonima. Nigdje nema ni jasne parlamentarne većine.

Posebna je priča bila oko formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo – zlatnoj koki bošnjačke političke scene. SDA je razbila BH blok u roku od svega nekoliko mjeseci. To je bilo dobro, jer se i najvećim slijepcima na kraju pokazalo kako je Komšić zapravo dio projekta SDA, ali i kako samu SDA više zanima kantonalna lova, nego funkcionalna Bosna i Hercegovina. Posebno je ne zanima “bošnjački životni prostor” dijeliti s drugima.

Vlast nije formirana ni u HNŽ-u i HBŽ-u. U HNŽ problem su odnosi HDZ-a BiH i SDA, dok su u HBŽ-u problem odnosi unutar samog HDZ-a BiH. Riječ je isključivo o političkim, preciznije osobnim, odnosima koji su zatrovani i koji nemaju apsolutno nikakve veze s realnim životom puka. Slično je i u Mostaru koji izbore nije imao od 2008. godine i to zbog mešetarenja u prvom redu međunarodnog faktora, koji i inače svoje prljave prste ima u svim političkim procesima u zemlji.

U međuvremenu, “puklo” je i u Vijeću ministara. Srbi ne žele sudjelovati u njegovu radu zbog peripetija na relaciji Banja Luka-Sarajevo. A u samo praskozorje dolaska korona virusa u BiH, SDA je zacementirala razlike namećući svoje ljude u Središnje izborno povjerenstvo BiH. Time je na duži period zajamčeno da do bilo kakvog političkog dogovora o budućnosti BiH neće doći. Naprotiv, nastavit će se rat mirnodopskim sredstvima

Dakle, u političkom smislu imamo nefunkcionalnost na doslovno svakoj razini vlasti, izuzev Vlade Republike Srpske, i onda očekujemo nekako suočavanje s pandemijom. Istovremeno, pratimo vijesti kako se pod teretom širenja pandemije lome zdravstveni sustavi jedne Švicarske, Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske…

Ovdje trebamo naglasiti kako brojni zdravstveni djelatnici nemaju veze s gore opisanim stanjem i herojski se bore s korona virusom, koji je tek došao u BiH i ovdje će vjerojatno ostati još tjednima. Prave razmjere ove pošasti tek ćemo upoznati.

No, čim pandemija prođe, ponovno će se uspostaviti već uhodani obrasci političkog ponašanja. Jedni će na površini tobože braniti BiH, drugi će je tobože napadati, a treći će je tobože voditi u Europu. Ispod površine će se pak i dalje utvrđivati talovi, namještati tenderi, sređivati (ne)radna mjesta…

Ni korona virus, ni bilo koja druga prirodna nepogoda nisu dovoljno snažni da ovu “propalu državu” do kraja otjeraju u propast, a još manje da je nekim čudom pretvore u funkcionalnu državu u kojoj će zakoni vrijediti jednako za sve. Danas u BiH jedni zakoni vrijede za fukaru, a drugi za “političke uglednike”.

U međuvremenu preostaje nam samo nada da nas virus neće pogoditi tako snažno kao Italiju i druge europske zemlje. O tom najcrnjem scenariju još uvijek nismo spremni ni misliti, kamoli se s njim suočavati i boriti.

Dnevnik.ba/JURICA GUDELJ