Sigurnosni stručnjaci tvrtke International SOS and Control risk napravili su popis najopasnijih zemalja 2019. godinu prema kojoj je najrizičniji odlazak u Siriju.

Kada je riječ o našoj regiji, najsigurnija je Slovenija, a najnesigurnije Kosovo. BiH spada u zemlje s niskim rizikom opasnosti.

Popis pokazuje razinu opasnosti u svakoj zemlji i prijetnju turistima od političkog nasilja (uključujući terorizam, pobunu, politički motivirane nemire i rat) i socijalnih nemira.

Također, uzimaju se u obzir faktori kao što je stanje industrijskih odnosa, učinkovitost sigurnosnih i hitnih službi te osjetljivost zemlje na prirodne katastrofe.

Karta sadrži pet kategorija rizika: beznačajan rizik, niska razina rizika, srednja, visoka i ekstremna razina rizika.

Vrlo malo zemalja uspjelo je ući u prvu kategoriju beznačajnog rizika, a to su: Luksemburg, Danska, Slovenija, Švicarska, Norveška, Finska, Island i Grenland.

Većina europskih zemalja smatra se zemljama niskog rizika opasnosti, a na ovom popisu su i Iran, Jordan, Oman, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Gruzija, Azerbejdžan, Armenija i Uzbekistan, Kanada, Sjedinjene Američke Države i Novi Zeland.

www.vecernji.ba