Na području tomislavgradske općine odnedavno je s radom počeo Dječji vrtić „Bukovica“ koji djeluje unutar Doma Božanskoga Milosrđa Družbe školskih sestara franjevki Krista Kralja Provincije Svete Obitelji u Hercegovini.

U ovoj zajednici je pet redovnica. Sve su uz svoj dnevni red, prvenstveno duhovni i molitveni život, uključene i u rad Vrtića. Izravnome procesu odgoja djece posvećene su časne sestre Kristina Barbarić i Ivana Markotić koje imaju višegodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima. Od njih doznajemo da je ova predškolska ustanova osnovana na inicijativu mještana bukovičke župe.

Vrtić trenutno pohađa dvadeset i jedno dijete, uglavnom iz te župe, dvoje ih je iz Roškoga Polja, a po jedno iz Tomislavgrada i Seonice. Radno vrijeme vrtića je od 7 do 16 sati, a cijena ovisi o izboru jednoga od tri programa. Za onu djecu koja borave do 12 sati potrebno je izdvojiti 100 KM mjesečno, za djecu koja ostaju na ručku, odnosno iza 12 sati, cijena je 140 KM, dok cijena trećega-cjelodnevnoga programa, od 7 do 16 sati, iznosi 180 KM. Kapacitet vrtića je 30 mjesta, a novi upisi planirani su u lipnju.

Podsjetimo, ovaj Dom izgrađen je dobrovoljnim prilozima, a opremanje Vrtića financirala je Vlada RH. U idućem vremenu u planu je uređenje vanjskoga igrališta sa sadržajima primjerenim ovoj djeci.oko sebe.

Redovnice su vrlo brižne u radu s djecom, kroz odgoj nastoje razviti dječju kreativnost i samostalnost. U njihovim prostorijama za sada ima dovoljno didaktički oblikovanih sredstava i opreme pomoću kojih djeca stječu pravo iskustvo i lakše razumijevaju svijet oko sebe, dok mjesta za televizor, video i drugu tehniku nema. Zatekli smo ih u igri i pjesmi, a preko zadovoljne djece i njihovih roditelja u jasnost je odaslana pozitivna slika o radu ove ustanove. Podsjećamo da je u okviru Doma Božanskoga Milosrđa u Bukovici planiran i centar za pružanje pomoći žrtvama nasilja i socijalno ugroženim osobama. Prema riječima s. Kristine za sada njihova zajednica u Međugorju udovoljava potrebama i naših sumještana s područja Hercegbosanske županije, a ako se to promijeni ovaj  „filijalni“ centar u Bukovici, u suradnju s centrima za socijalnu skrb, otvorit će vrata i za tu vrstu pomoći.

U svome djelovanju, Školske sestre franjevke i dalje osluškuju potrebe i želje svojih najbližih. Na zahtjeve župljana, kako starijih, tako i onih mladih, u proteklome vremenu organizirale su više duhovnih vježbi, a to će, kažu, nastaviti i u idućem razdoblju.

 

Zora Stanić/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.