Livanjski vatrogasci u srijedu uvečer su opet morali intervenirati. U 23.30 djelatnici peletare u Guberu dojavili su da je izbio požar na proizvodnom postrojenju. Vatrogasci, iza kojih je naporna noć, cijelo jutro a i prijepodne su proveli na požarištu, budući da se zapretena vatra u dubokom sloju piljevine i drvne prašine svako malo aktivirala.

Više pojedinosti o požaru doznali smo od zapovjednika VD Draška Kneza. Kazao nam je kako su tek ujutro, u 8:15, zaustavili vatrenu stihiju i sanirali 99% požarišta, pišu livnovine.

“Kako je u pitanju pogon za proizvodnju peleta, piljevina i prašina lete na sve strane i vremenom se nahvatao debeli sloj te drvne prašine na nosećim stupovima i zidovima. Dovoljna je samo jedna iskrica i sve plane kao barut! I prošle godine smo u istoj tvrtki intervenirali dvaput, a evo i sada, kaže Knez.

“Budući da su dva dana ranije imali cjelonoćnu intervenciju u zapaljenom stanu u središtu grada, a u objektima punim dima, vatrogasci interveniraju s maskama i bocama kisika na leđima kojih je ponestalo. Sinoć smo potrošili četiri boce kisika, a dva dana prije, pri intervenciji u tom stanu, također četiri, tako da su nam zalihe bile pri kraju te sam, sigurnosti svojih ljudi radi, u ponoć otišao do Lištana i od naših prijatelja iz DVD-a Sv. Ana uzeo tri boce kisika kako bi ih imali u rezervi. Nismo ih potrošili, ali eto, snalazimo se na sve moguće načine,“ govori naš sugovornik.

Uglavnom, požar je ugašen i bit će još neko vrijeme pod nadzorom. Pričinjena je velika materijalna šteta, a zahvaljujući livanjskim vatrogascima spašeno je 1.100 tona peleta.

livnovine.com