Večeras je u Kulturno-informativnom centru Tomislavgrad predstavljena knjiga Šiljo u mantiji, autora fra Ante Pranjića.

Pranjić je prethodno objavio nekoliko knjiga pretežito teološkog karaktera, a ovo mu je prvi roman. Šiljo u mantiji objavljen je u nakladništvu Zorana Boškovića, u tisku Dalmacija papira, Split. Roman su predstavili prof.dr.sc. Antun Lučić, Ana Papić, i prof. Slobodan Radoš.

Ugođaj promocije svojim nastupom uveličali su učenici Osnovne glazbene škole Tomislavgrad: Iva Krajina, Matea Ćavar, Mihovil Pačar te Ana Marija Šteko.

Antun Lučić je istaknuo važnost satire koja prožima roman i plemenitu duhovnu poruku romana da je jedino u Bogu mir. Komparativnim pristupom usporedio je Pranjićev roman s domaćim i svjetskim nagrađivanim djelima.

Prof. Slobodan je istaknuo da je kolektivna povijest ovih krajeva ispričana preko sudbine glavnog lika, Šilje. Ovaj roman smatra pregledom cjelokupne političke i kulturne povijesti Hrvata.

Ana Papić osvrnula se i na ljubavnu tematiku ovoga osebujnog romana o liku koji neprestano prelazi iz jednog političkog sustava u drugi te prati uređenje društva svakog od tri sustava u kojemu se našao. Citirala je uvod romana uz osvrt na pojedine dijelove romana na stilističkoj i leksičkoj razini.

Promociji je prisustvovao velik broj mladih.

Fra Anti želimo puno uspjeha i u sljedećim književnim ostvarajima.

Marija Pavković/Tomislavcity