Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predstavljena je knjiga „Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. do danas“ prof. dr. sc. Marije Musa.

Autorica je istaknula kako je javna komunikacija poseban društveni fenomen. „To je medij koji očituje položaj nekog standardnog jezika u društvu“, kazala je dr. Musa.

U knjizi je istražen položaj hrvatskog jezika u administrativno-funkcionalnom i publicističkom stilu.

„Posebnu pozornost posvetila sam hrvatskom jeziku na javnim RTV servisima u BiH. To je jedan od tri službena jezika i nema svoje pravo mjesto u javnoj komunikaciji, nije zastupljen u onom smislu u kojem bi jedan standardni jezik, jednog konstitutivnog naroda, trebao biti zastupljen“, naglasila je dr. Musa.

Dr. sc. Katica Krešić je objasnila kako knjiga osim informacija i rezultata analize, autoričinih kritičnih osvrta, zapravo i potiče nova istraživanja u jezikoslovlju u BiH u kontekstu hrvatskog jezika.

„Novinari, urednici i lektori u medijima na hrvatskom jeziku, osim primarne informativne zadaće, imaju vrlo važnu ulogu u širenju jezične kulture“, kazala je dr. Krešić.

Uz autoricu knjigu su predstavili dr. sc. Mario Grčević, izv. prof., Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Katica Krešić, izv. prof., Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Slaven Pehar, dipl. ing., Školska naklada Mostar, a organizatori su Sveučilište u Mostaru, Filozofski fakultet i Školska naklada d.o.o., Mostar.

Ured za odnose s javnošću