Danas je u Livnu održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća koja je odmah po polaganju prisege izabranih vijećnika prekinuta.

Tako je Livno ostalo bez izabranog predsjednika i dopredsjednika Gradskog vijeća i bez Povjerenstva za izbor i imenovanja koje je trebalo biti izabrano na ovoj sjednici.

Razlog za prekid sjednice, kako doznaje Bild.ba, leži u činjenici da su u Vijeću zastupljena tri bloka stranaka, a spremnosti za dogovor nema.
Na jednoj strani nalazi se HDZ BiH koji je pojedinačno najjača stranka u vijeću s 11 vijećnika i gradonačelnikom, ali bez koalicijskog potencijala.

S druge strane nalazi se blok političkih stranaka okupljenih oko HDZ 1990 (osam vijećnika), ŽNL (tri vijećnika) i SDA (tri vijećnika) koji ukupno ima 14 vijećnika.
Treći blok čini HRS s četiri vijećnika koji podržava kandidatkinju SDP-a Hanu Milak za predsjednicu Gradskog vijeća.

Milak je, podsjetimo, u prošlom sazivu predstavljala DF.

SDP u vijeću ima dva vijećnika i nejasno je kako to da se ne nalazi u bloku s HDZ 1990 s kojim surađuje u županijskoj Vladi HBŽ-a koja je prije nepunih mjesec dana formirana.

HRS se dva dana prije konstituirajuće sjednice oglasio priopćenjem iz kojeg je jasno da će podržati kandidatkinju SDP-a Hanu Milak za predsjednicu Vijeća.

Gradonačelnik Livna Darko Čondrić ovako se našao u teškoj poziciji jer njegova stranka nema većinu u vijeću.

U predizbornoj kampanji je naglašavao da je HDZ izabrao kao jedinu stranku koja može osigurati većinu u Gradskom vijeću.

Prema svemu sudeći, očekuje se nastavak razgovora oko uspostave većine u vijeću, a kako neslužbeno doznaje Bild.ba, nakon drugog kruga pregovora većinu će imati blok okupljen oko devedesetke.

Njemu će pristupiti i SDP, što je sasvim dovoljno za većinu u Gradskom vijeću.

Tako će izvan vlasti ostati HDZ BiH i livanjski HRS, prenosi Bild.ba.