U 69. godini umro je Anto Kovačević, hrvatski filozof, publicist i političar. Bio je drugi predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU) i zastupnik u Hrvatskom saboru od 2000. do 2003. godine.

Obnašao je brojne dužnosti u Saboru. Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zamjenik člana izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Nakon dugogodišnjeg članstva u HKDU-u, 2015. godine prešao je u Hrvatsku stranku prava dr. Ante Starčević. Bio je i kandidat za predsjednika Republike na izborima 2005. godine, ali nije prošao u prvom krugu.

U bivšem sustavu osuđen je na 8,5 godina zatvora zbog verbalnog delikta, a robijao je u Zenici. Bio je proglašen osuđenikom savjesti planeta Zemlje prema Amenesty Internationalu.

Kovačević je doktorirao filozofiju u Beču s 28 godina a politički uzor, zbog čega je dijelom i osuđen, bio mu je Marko Veselica,  s kojim je u samostalnoj Hrvatskoj politički djelovao posebno vezano za ljudska prava i prava političkih zatvorenika te prava Hrvata u BiH.

Kovačević je rođen u Adi u Bosni i Hercegovini 1952. godine. Objavio je nekoliko publicističkih radova.

HRT

Foto: Pixsell