Dubravko Vorih, legendarni basist Prljavog kazališta, preminuo je jutros u zagrebačkoj bolnici u 59. godini nakon kratke i teške bolesti.

– Otišao je veliki prijatelj. U šoku sam – rekao nam je Mladen Bodalec (60).

Liječnici su Vorihu otkrili karcinom prošlog proljeća, dok je band bio na australskoj i američkoj turneji. Nakon povratka u Zagreb Prljavo kazalište pripremilo je spektakularni koncert povodom 40. obljetnice na stadionu u Kranjčevićevoj kojeg Dubravko nije htio propustiti. Svirao je na tom koncertu, a već idućeg dana otišao u bolnicu na operaciju.

Kada su saznali da je teško bolestan, Jasenko Houra i ostali članovi banda nisu htjeli tražiti zamjenu za Voriha, već su ga zamolili da to sam učini, pa je u bend došao Marko Karačić.

Vorih je s Prljavcima svirao više od desetljeća, a karijeru je počeo 1976. u grupi pro Futura. Ljubav su mu bili blues i jazz, a osim sviranja bio je i mentor brojnim mladim basistima. Krajem sedamdesetih godina zvali su ga ‘zagrebački Jaco’ referirajući se na Jaca Pastoriusa, po mnogima najboljega bas gitarista svih vremena. Vorih je svirao i s legendarnim Stanleyem Clarkeom u Zagrebu, javlja 24.sata.hr.