Ni 25 godina poslije, bol ne jenjava. Naprotiv, težnja za najmilijima je sve veća, a sjećanja na najteže trenutke ne blijede. Ovako preživjele žrtve iz Srebrenice opisuju svoj život.

Refik Šahmanović iz Potočara je u genocidu izgubio 57 članova uže i šire obitelji, a preživio je pješačeći kroz šume. Danas živi u Nizozemskoj i, više puta godišnje posjećuje rodno mjesto, ali bol je, kaže, sve veća, piše BHRT.

Suad i Refik danas, putem Udruženja u Nizozemskoj, podsjećaju na strahote koje su preživjeli Bošnjaci te kobne godine, čuvajući od zaborava sve one se čiji nišani nalaze u Potočarima. Refik kaže da utočište danas vidi u obrazovanju mlađih generacija.

Ne dopuštajući da sjena zaborava padne na tragediju obitelji, Suad Pašalić je odlučio za 25. godišnjicu genocida u Srebrenici predstavi i svoju knjigu „Zloglasna kamenička bukva“.

Broj bijelih nišana u zelenoj dolini se svakog srpnja  povećava, ostaju svjedočiti nezapamćenim zločinima protiv čovječnosti. S vremenom se sve više ukopavaju samo dijelovi posmrtnih ostataka žrtava, što obiteljima pričinjava dodatnu bol.

Obitelji žrtava ističu da se svakim negiranjem genocida nanosi dodatna bol, otvara rana koja nikada neće zacijeliti, dok mnoge žrtve i dalje “čekaju na vječiti smiraj”.

Dodajmo da bi sudionici Marša mira 2020. danas oko 18  sati trebali stići u Memorijalni centar Potočari, kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Broj sudionika, zbog pandemije koronavirusa i mjera zaštite stanovništva, ove godine je ograničen, uz poštivanje svih zdravstvenih preporuka.

“Marš mira”, koji se u okviru obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici organizira od 2004. godine, održava se kako bi se sačuvalo sjećanje i odala počast svima onima koji nisu preživjeli put smrti u srpnju 1995. godine te iskazalo poštovanje preživjelima.

U znak sjećanja na žrtve genocida, sutra će se u 12.00 sati, u gradovima i općinama Bosne i Hercegovine, koje su se pridružili ovoj inicijativi, oglasiti sirene povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Građani su pozvani da tijekom oglašavanja sirene zastanu ako su u pokretu, zaustave vozilo i izađu te na taj način odaju počast žrtvama genocida.

 

BHRT/Tomislavcity