Već odavno OPG-ovi na području cijele regije nisu neka novost ali ipak postoje oni koji zaslužuju da se o njima zna zbog niza specifičnosti koje ih krase. Jedan od takvih je i OPG Bakrač koji je podignut i izgrađen u širokobriješkom selu Čerigaj i to doslovce usred kamenjara koristeći svu raspoloživu zemlju na kojoj se s uspjehom uzgaja na ekološki način, što je danas u ovo vrijeme zagađenja svih vrsta jako važno i bitno.

Vlasnik OPG.a Damir Musa se potpuno posvetio svojem poslu na svojem OPG-u gdje smo ga zatekli u poslovima koji su sveobuhvatni i svakodnevni. Taman se uhvatio jedan roj pčela na jedno stablo jabuke pa se Damir dao u kontrolu situacije kako bi s ovim rojem bilo sve u redu. Dok smo obilazili ovaj lijepi komad poljoprivrednog gospodarstva odmah smo uočili da je ovdje sve pomno isplanirano i organizirano, piše ABCportal.info

Zapravo, ovaj OPG je specifičan po tomu što je niknuo iz teškog hercegovačkog krša i kamenjara gdje se voda u žarkim ljetnim mjesecima može brojati na kapljice, no vrijedni domaćin se pobrinuo izgraditi takva skladišta u kojima se prikuplja voda u količinama koje mogu podmiriti potrebe njegovog OPG-a.

U razgovoru s Damirom saznajemo da je OPG pokrenut prije 12 godina te da su on i njegova obitelj uspjeli napraviti sve svojim radom, zalaganjem, s ljubavlju ali i neizostavnim financijskim ulaganjima. Na samom dolasku na ovaj OPG dočekat će vas prizor koji otkriva da je ovdje netko uložio mnogo truda i rada kako bi ovo danas bilo vidljivo. Četiri plastenika imaju 1000 kvadrata ili dulum zemlje a u njima skoro prispjelo rano povrće. U dva plastenika se uzgaja paradajz a u druga dva krastavci. Sve to može zaliti 1300 kubika vode u izgrađenim vodospremištima na više mjesta ovog OPG-a koji ima više od petnaestak duluma zemlje u komadu.

-Krastavce beremo od polovice travnja a za paradajz treba sačekati još dvadesetak dana (krajem svibnja/maja) pa će i on doći na urod, kaže nam naš domaćin. Pitali smo ga ima li problema sa plasmanom svoje robe a on nam uz smijeh govori da je potražnja za njegovom robom vrlo velika i da može na kućnom pragu plasirati svu svoju proizvedenu robu.
-Ljudi žele zdrave proizvode i najdraže mi je kad dođu sami kako bi se mogli uvjeriti na kakav način proizvodimo. Ovih dana počeli smo ubirati prve trešnje. Imamo 250 stabala posađenih u iskrčenim rupama u kamenjaru. Sunce ih obasjava po cijeli dan a blaga klima bez velikih mrazeva pomognu da prve plodove imamo tako rano. Kad netko uđe u naše plastenike odmah će primijetiti stajsko gnojivo koje viri iz zemlje i koje jedino koristimo i upotrebljavamo na našem OPG-u. Uložili smo u odlične plastenike koje nam je radila tvrtka ITC iz Zenice. Pratimo temperaturu zraka i znamo kad se treba pustiti svježiji zrak a kad treba zatvoriti, vrlo je teško da naše stabljike obole upravo zbog tog što ne dozvoljavamo vlagu koja bi se mogla zadržavati unutar plastenika- novinaru ABCportala govori ovaj vrijedni poljoprivrednik.
I dok smo obilazili ovo lijepo poljoprivredno gospodarstvo telefoni su zvonili, mušterije su tražili robu i bilježili se za isporuku.

-Mnogi od naših mušterija dolaze sami na naš OPG gdje mogu po svojoj želji ubirati plodove što nam čini veliko zadovoljstvo. Ovo je naš posao od kojeg živimo pa se uvijek i sve više trudimo pokazati kupcima kako se ovdje kod nas uzgaja ono što su oni ubrali za svoju hranu. Zadovoljni smo sa svime- na kraju nam je rekao Damir koji je morao pakirati prve behare svojih zdravih proizvoda za one koji s nestrpljenjem čekaju da ih imaju na svojim stolovima spremnih za konzumaciju.

abcportal.info