23 C
Tomislavgrad
Petak, 5. lipnja
Naslovnica Gospodarstvo Privodi se kraju asfaltiranje dionice od Jablanice prema Blidinju

Privodi se kraju asfaltiranje dionice od Jablanice prema Blidinju

Prema projektnoj dokumentaciji, duljina ovog dijela je 3.670 metara, izvođač radova je KTM Brina d.o.o. Posušje, a vrijednost radova je 897.565 maraka, od čega je 765.572 marke osiguralo JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo iz izvornih prihoda za financiranje autocesta, a ostatak su sredstva iz proračuna Federacije BiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

– Ova je regionalna cesta od velike važnosti za gospodarski razvoj. Drago mi je što su u ovom terminu poduzete samo konkretne aktivnosti za provedbu ovog projekta na terenu, a posebno me raduje činjenica da će na kraju biti spojena Jablanica – Blidinje – Posušje, odnosno da će to biti najkraća cesta koja povezuje HNŽ, HBŽ i ZHŽ s Dalmacijom – rekao je u četvrtak ministar prometa i komunikacija Denis Lasić tijekom posjeta dionici.

Stanje nekadašnje regionalne ceste R-419, Jablanica-Posušje na dionici Sovička vrata – Potok zec, koja je razvrstana u magistralnu cestu M-17.5, bilo je relativno loše. Cesta se nalazi u planinskim uvjetima na nadmorskoj visini od 1.000 do 1.250 metara, zbog čega je sezona izgradnje ograničena.

Prema podacima Federalnog ministarstva prometa i veza, od 2015. do 2018. godine uloženo je 1,7 milijuna maraka za obnovu puta od Posušja do Blidinja, dok je u 2014. i 2015. za obnovu dionice Lipa – Blidinje uloženo milijun maraka.

vecernji.ba