Proizvođači gljiva iz Federacije BiH već pet godina nemaju pravo na poticaj Ministarstva poljoprivrede FBiH. Zbog toga su prisiljeni da zatvore proizvodnju, jer su troškovi veliki, a zarada mala.

Ogromni troškovi

O ovom problemu govorilo se na posljednjoj sjednici Udruge poljoprivrednika FBiH, gdje je zatraženo da se i gljivarima od ove godine hitno odobri financijska pomoć, piše Dnevni avaz.

Nijaz Hodžić, proizvođač gljiva iz Mostara, ukazuje na tešku situaciju.

”Sve obveze prema državi redovno plaćamo, a zauzvrat ništa ne dobivamo. Troškovi su ogromni. Pravo na poticaj smo posljednji put imali prije pet godina, kad je cijena po prodanom kilogramu bila marka. I tada smo imali mnogo problema, sakupili smo obujnu dokumentaciju, a nikad nismo dobili poticaje za drugu polovinu godine”, rekao je Hodžić.

Da bi se uopće pokrenula proizvodnja gljiva, potrebno je uložiti mnogo novca, a ako ne bude pomoći države, smatra Hodžić, propast će i sredstva uložena u objekte.

”Plašim se da ćemo nestati, jer bez poticaja, na koje imamo pravo, na tržištu nemamo šansi. U ovoj branši trenutno je skoro 200 zaposlenih i svi će ostati na ulici ili otići iz zemlje”, dodao je Hodžić.

Nerealni uvjeti

Mujdin Tokić, predsjednik Udruge gljivara Tuzlanskog kantona, podsjeća da se i prije četiri godine, kad su gljivari imali pravo na poticaj, sve radilo netransparentno.

”Pravilnik je bio takav da su mu mogla udovoljiti dva-tri proizvođača. Nijedan uzgajivač gljiva iz TK nije dobio poticaj, uvjeti su bili nerealni. Ako Ministarstvo opet odluči da prema istim uvjetima dodjeljuje poticaj, bolje da ga, onda, i nema”, smatra Tokić.

Podrška i za prerađivače

Tokić ističe da bi rješenje problema trebalo tražiti u davanju poticaja i za preradu gljiva. ”Već godinama tražimo podršku za preradu gljiva.

Time bi se stvorio prostor za veću proizvodnju. Ljudi ne bi bili prinuđeni zatvarati pogone nego bi ih otvarali. Godinama nemamo novih proizvođača, jer i ovih 30, koliko ih imamo u TK, jedva opstaje”, rekao je Tokić.

bljesak.info