Priopćenje o zaštiti biološke raznolikosti regije BiH – Crna Gora, a koje nam je proslijedila Udruga “Naša baština”, prenosimo u cijelosti:

U okviru projekta „Bear in Mind – Bringing environmental actions for the biodiversity protection across the borders“ kojeg financira Europska unija, u cilju telemetrijskog praćenja putem satelita uhvaćena je i GPS odašiljačem označena još jedna jedinka mrkoga medvjeda (Ursus arctos).

Nakon medvjeda Borka u Crnoj Gori, na teritoriji parka prirode ,,Blidnje”, u lovištu Vran, uhvaćen je dvogodišnji mužjak od 78 kg, koji je, dobio ime Vranac u skladu sa lokalitetom na kojem je uhvaćen. Vrijedni članovi projektnog tima iz Bosne i Hercegovine, uz podršku stručnih suradnika i predstavnika ŠGD Hercegbosanske šume (Šumarija Tomislavgrad), danima su radili na pripremi i provedbi ovoga zahtjevnog procesa, a sve u cilju praćenja kretanja medvjeda, dinamike ishrane, mapiranja staništa koje koristi, kao i drugih, znanstveno zanimljivih navika.

Foto: Slaven Reljić
Foto: Slaven Reljić

Projektom je predviđeno da se u ovoj godini označe još dvije jedinke mrkog medvjeda radi telemetrijskog praćenja. Podaci dobiveni na ovaj način će, između ostalog, poslužiti i za izradu Plana upravljanja mrkim medvjedima na području četiri zaštićena područja u BiH i Crnoj Gori, koji su krajnji korisnici projekta.

Provedena aktivnost, osim znanstveno-istraživačkog aspekta, pomoći će da se široj javnosti na pravi način predstavi jedna divlja životinja poput mrkog medvjeda, te na taj način razbiju predrasude, pogrešna uvjerenja i strah od ove životinje.

“Na ovaj način, dobivanjem podataka koje nam šalju Vranac i Borko, uz one koje ćemo dobivati hvatanjem i označavanjem još dvije jedinke mrkog medvjeda, moći ćemo formirati i predstaviti donositeljima odluka i javnosti kvalitetne planove upravljanja ovom vrstom, koji će ponuditi širu sliku o njoj i njenim navikama u prekograničnom području, a samim tim dati značajan doprinos u unaprjeđenju njene zaštite i upravljanja. Pored toga, uz provedenu edukativnu kampanju, želimo ukazati na značajnu ulogu medvjeda u šumskom ekosustavu, kao jednog od najvrjednijih predstavnika biološke raznolikosti koji ima glavnu ulogu u njenom očuvanju, te da ova vrsta nije isključivo napadač i štetočina, već se radi o vrlo opreznoj životinji, koja radije izbjegava ljude. Upravo je dostizanje visokog stupnja sklada u suživotu lokalnog stanovništva i divljih životinja jedan od krajnjih ciljeva našega projekta”  – rekla je Josipa Bagarić, koordinatorica projekta u Bosni i Hercegovini.

Foto: Mirko Šarac - Mićo
Foto: Mirko Šarac – Mićo

Projekt „BEAR in Mind’’, koji Udruga za zaštitu okoliša i održiva razvitka “Naša baština” provodi u suradnji s partnerskim organizacijama Ornitološko društvo ,,Naše ptice” iz Bosne i Hercegovine i Centar za zaštitu i proučavanje ptica iz Crne Gore, financira Europska unija u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Foto: Slaven Reljić
Foto: Slaven Reljić

Projekt je osmišljen na način da zaštita biološke raznolikosti prekograničnog područja Bosne i Hercegovine i Crne Gore bude središnja tema, te da se na taj način zaštite vrste karakteristične za ovu regiju. Na taj način će se osigurati i zaštita eko sustava tih lokacija (posebno važnih šuma), a sve kroz provedbu čitavog niza aktivnosti poput: jačanje kapaciteta i opremanje administrativnih jedinica zaštićenih područja i civilnog sektora iz oblasti zaštite životne sredine, izrade monitoring protokola i planova upravljanja zaštićenim vrstama ptica i sisavaca u skladu sa direktivama EU, te jačanja svijesti lokalnoga stanovništva o koristima koje donose visoki standardi po pitanju zaštite ugroženih vrsta, navodi se u priopćenju “Naše baštine”.

Više o projektu saznajte na www.bearinmind.me.

Fotografije: Slaven Reljić i Mirko Šarac