Svečana sveta misa održana je danas na Širokovcu gdje je proslavljena Blažena Djevica Marija Kraljica Hrvata. Misnome slavlju prethodila je procesija, a svetu misu u sumisništvu s gvardijanom fra Sretanom Ćurčićem i župnikom fra Slavenom Brekalom predslavio je fra Dragan Bolčić, ovogodišnji mladomisnik, trenutno raspoređen u našoj župi. Liturgijsko slavlje, uz vodstvo fra Maria Ostojića, uzveličao je župni zbor koji djeluje pri ovoj crkvi.

Brojni vjernici podljubuških sela odazvali su se današnjem misnom slavlju, jasno i glasno su molili i pjevali, te pozorno poslušali riječi današnjega predvoditelja svete mise, mladomisnika fra Dragana Bolčića, koji je u propovijedi govorio o svome životu, pozivu, iskušenjima, krizama i ushićenjima kroz koja je prolazio, te o milosti koju je zadobio da bi danas mogao predvoditi ovo misno slavlje i zahvaliti Majci Božijoj.

Svoju propovijed počeo je riječima:

– Vjerojatno nema gore propovijedi od one koju svećenik započinje pričajući o sebi. Pa ipak, u ovome trenutku, sada, uz najbolju volju ja ne znam drukčije. Moja veza s Marijom je sasvim neočekivana, nisam se tomu nadao, nisam to tako ni htio, ona je, vjerujem, duboko plod Božje providnosti. Vi znate da je 1993. godine kod nas bjesnio rat. Moja obitelj je podrijetlom iz Konjica i mi smo protjerani sa svojih ognjišta. Mi smo stigli u Međugorje, moja obitelj se nastanila u Međugorju. I danas na to gledam kao plod Božje providnosti. Neki su otišli u Mostar, neki u Split, neki u Dubrovnik, a mi smo ostali u Međugorju…  Moja obitelj je bila vrlo pobožna. Sjećam se da nas je baka vodila na Brdo ukazanja. I tako sam kao dijete zavolio molitvu…

Fra Dragan je govorio i o prestanku odlaska u crkvu tijekom gimnazijskih dana, bolesti, ponovnom vraćanju molitivi i crkvi, pozivu, studiju teologije, teškoćama, razmišljanju o napuštanju studija. U tim teškim trenutcima, u Međugorju, na svakodnevnom putu na Brdo ukazanja spoznao je sebe, spoznao je svoj poziv, u zagrljaj Gospe, Majke Božje, spoznao je svoju snagu i svoj put.
– Bog te želi naći tamo gdje jesi i ući u tvoj život tamo gdje jesi jer On se ne veže ni za kamen ni za mjesto, On se veže za žive ljude…
Ovu dirljivu i emotivnu propovijed možete u cijelosti pogledati u priloženom videu.

Na kraju vrijedi zahvaliti Bogu i za prelijepo vrijeme koje je omogućilo da brojni vjernički puk sudjeluje ovomu slavlju. Za mnoge ovaj današnji dan predstavlja i kraj godišnjega odmora pa svima želimo sretan put i sretan dolazak na odredišta na kojima stalno žive. Iako ovome slavlju, kako smo već naveli, nazoče uglavnom mještani podljubuških sela, bilo bi lijepo da ovo postane središnje mjesto molitve u nedjelju poslije Velike Gospe. Jer molitva, duhovna snaga i okrepa, mir ovoga mjesta vrijedno je obnove za cijeli duvanjski kraj. Eto prilike za dogodine i izbor nedjeljne mise.

Tomislavcity