Danas je u Roškom Polju, podno silnoga Zavelima, proslavljen rođendan svetoga Ivana Krstitelja, nebeskoga zaštitnika ove Župe.

Sveto misno slavlje, kojemu je prethodila svečana procesija, predvodio je tomislavgradski župnik fra Slaven Brekalo. Nadahnut likom svetoga Ivana Krstitelja fra Slaven je gorljivo propovijedao o životnome poslanju svakoga od nas.

 

 

– Upitan tko je, Ivan se nije predstavio poput nas, govoreći svoje ime i prezime, imena svojih roditelja, mjesto rođenja, rada i prebivanja. On je rekao da je glas koji viče u pustinji. Ivan je znao svoje poslanje jer je vrijeme provodio uz riječ Božju. Mi nismo samo ono što smo nasljedili od roditelja, oca i majke ono što su nam oni dali genima i odgojem. Mi smo oblikovani riječju Božjom onoliko koliko joj dopustimo da na nama djeluje – nadahnuto je kazao današnji propovjednik ističući nekoliko slika iz današnjeg Evanđelja.
– Na krštenju na rijeci Jordanu bilo je mnoštvo, Isus među njima, ali ga nitko nije prepoznao. Stajali su do njega, dodirivali ga ali nisu znali da je to on. Nitko osim Ivana, koji ga je prstom pokazao, što mislite zašto? – upitao je fra Slaven potičući okupljene da što više vremena provode u molitvi i razmatranju Svetoga pisma kako bi spoznali vlastitu svrhu i ne bi upali u zamku svijeta.
– Recept za nezadovoljstvo u životu je bježanje od sebe i želja biti poput nekog drugog ili biti netko drugi –  dojmljivo je upozorio fra Slaven.
Župne obavijesti i zahvalu svojoj subraći, današnjemu propovjedniku, Župnome zboru i svima ostalima koji su dali svoj doprinos da današnje slavlje bude besprijekorno svečano, na koncu je izrekao roški župnik fra Jozo Radoš Đoka.
Ivana Ćurić/Tomislavcity
Više fotografija u galeriji.