Lijepo i svečano bilo je danas u župi Kongora gdje je nakon procesije služeno središnje misno slavlje koje je u sumisništvu predslavio fra Vlatko Soldo župnik iz Konjica. U ovoj Župi koja danas slavi svoga nebeskoga zaštitnika okupili su se brojni vjernici ove i susjednih župa.

Presveto Srce Isusovo proslavljeno je i u Rošnjačama gdje je pred 50-ak vjernika svetu misu služio tamošnji župnik don Jakov Renić. Današnja svetkovina tradicionalno je proslavljena i u prisojačkom zaseoku Dučiću gdje je svetu misu predvodio  župnik don Ivan Bebek. On je ovom prigodom najavio je i skori blagoslov spomenika podignutom u čast žrtvama ovoga kraja koje su stradale tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća te u  Domovinskome ratu.

Spomenik, „Križ, vrata u vječnost“ bit će blagoslovljen 11. kolovoza. Rad je to akademskoga slikara Anđelka Mikulića, a izgrađen je uz materijalnu potporu vjernika župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Prisoje. Svoj doprinos u izgradnji spomenika dale je i tomislavgradska općina, odnosno Vlada Hercegbosanske županije.

U prigodi blagoslova spomenika očekuje se i dolazak mons. Dražena Kutleše, biskupa Porečko-pulske biskupije koji je rodom iz ovoga duvanjskoga mjesta.

Tomislavcity

Foto: Dražana Šola/mandino-selo