Sindikati srednjih škola koji nastavu izvode i na hrvatskom i na bosanskom jeziku u Hercegovačko neretvanskoj županiji (HNŽ) održat će u ponedjeljak štrajk upozorenja dva zadnja sata prve i druge smjene, dok državni službenici i namještenici u organima državne službe u HNŽ-u svoj dvosatni štrajk upozorenja odgađaju za srijedu, 5. rujna.

Predsjednik Sindikata srednjih škola koji nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Josip Milić, na tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak u Mostaru, kazao je kako će se, prema informacijama kojima on raspolaže, sve škole odazvati štrajku.

Milić je istaknuo kako su prosvjetari nezadovoljni visinom povećanja plaća koje je predložila Vlade HNŽ-a, dodavši kako su oni otvoreni za dijalog i nastavak pregovora sa županijskom vladom.

”Mi smo tražili povećanje plaće od 15 posto, a Vlada je ponudila deset posto, i to kroz tri godine, počevši od 1. 1. 2019. godine. Odnosno, ponuda županijske vlade za trogodišnje povećanje plaća bi se kretala s postotcima do 4 posto od 1. siječnja 2019. i 3 posto od 1. siječnja 2020. i 2021. godine”, objasnio je Milić.

Prema njegovim riječima, od 2011. do 2018. godine županijski proračun povećana je za 44 milijuna, dok se plaća srednjoškolskih profesora nije mijenjala.

”Konkretno, moja plaća i 2011. godine i 2018. godine iznosi 950 konvertibilnih maraka. S uvećanjem od 4 posto plaća mi ne bi došla ni do tisuću maraka”,  istaknuo je Milić.

Predsjednica Sindikata srednjih škola HNŽ-a koje nastavu izvode po bosanskom planu i programu Edina Čomić navela je kako još uvijek nije riješen status za oko 40 posto ljudi koji rade na određeno radno vrijeme, kao i da je HNŽ jedina županija koja prošle godine nije imala natječaje za prijem novih djelatnika.

”Ulazimo u novu školsku godinu ponovno bez natječaja što je jedno bezakonje i bezvlašće koje podržava naša vlada”,  kazala je Čomić.

Navela je kako imaju zamjerki i na intenzitet isplata pravomoćnih sudskih presuda koje se, po njezinim riječima, vrše preko reda

Predsjednica Nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe u HNŽ-u Karmela Petković kazala je kako je taj sindikat odlučio odgoditi najavljeni štrajk upozorenja za dva dana jer ih je Vlada HNŽ-a pozvala na dijalog u utorak, 4. rujna.

bljesak.info