Građanska inicijativa ‘‘Narod odlučuje’’ pozdravila je zaključak današnje sjednice saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kojim je predloženo da Vlada RH ispita broj i vjerodostojnost prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.  

 

“Naglašavamo ipak, kako je ovo prvi put da Odbor zahtjeva provjeru ne samo potpisa, već i to jesu li oni prikupljani u skladu sa Zakonom, na prijavljenim mjestima. Iako se to, po našem sudu, čini kako bi se diskreditirala inicijativa i dodatno otežalo raspisivanje referenduma, mi to pozdravljamo jer smatramo da je dobro da će institucije tako detaljno odraditi svoj posao i uvjeriti se kako je inicijativa uz veliki napor i opstrukcije prikupila potpise u skladu sa Zakonom o referendumu”, rekao je Luka Mlinarić iz građanske inicijative.

 

Nadamo se samo da to detaljno provjeravanje institucije neće koristiti za nepotrebno odugovlačenje postupka raspisivanja referenduma. Pozdravljamo i to što u zaključku stoji da Vlada mora provjeriti zakonitost postupka pojedinih lokalnih čelnika.”

 

Iz inicijative očekuju da će cijela procedura biti obavljena prije saborske ljetne stanke (15.7.) i da će na jesen građani biti u mogućnosti izaći na referendum za pravedniji izborni sustav.

Dominik Knezović iz GI ‘‘Narod odlučuje’’ osvrnuo se i na izjave Milorada Pupovca sa sjednice Odbora za Ustav:

„Gospodin Pupovac zaziva državne institucije na referendumsku inicijativu, da su trebale reagirati za vrijeme skupljanja potpisa. Ne znam o kojim se državnim institucijama radi, ali nadam se da ne misli na represivni aparat. Što se tiče njegovih optužbi da smo iznosili stvari vezane uz broj glasova koje su dobili pojedini zastupnici, gospodinu Pupovcu nikako ne odgovara da komparativno iznosimo građanima broj glasova koje su dobili zastupnici, kako bi se moglo vidjeti tko u Saboru ima koliki legitimitet. Tako npr. neki zastupnici nacionalnih manjina izabrani su sa samo tisuću glasova birača imaju jednaka prava kao i drugi zastupnici izabrani na redovnim listama koji su izabrani u prosjeku s oko 13 tisuća glasova. Brojka je 13 puta veća, a prava zastupnika su ista. To govori o velikom nesrazmjeru”, istaknuo je Knezović.

 

“Gospodin Pupovac također tvrdi da neki Srbi žive u jednim od najnerazvijenijim dijelovima Hrvatske. Ukoliko je to istina, gospodin Pupovac bi trebao razmisliti je li to zato što, umjesto da se bavi zalaganjem za njihova prava i njihovim interesima, se bavi vlastitim interesima i etnobiznisom“, rekao je Dominik Knezović.

Iz građanske inicijative su pozvali sve koji sudjeluju u vlasti da u skladu s preporukama Venecijanske komisije, obavljaju svoj posao glede raspisivanja referenduma objektivno i nepristrano, a da se suzdrže od bilo kakve kampanje glede referendumske inicijative, pokušaja kompromitiranja iste i onemogućavanja ostvarivanja ustavnog prava naroda na referendum.

Snimku konferencije za medije možete pogledati na poveznici.

 

Tiskovni ured Narod odlučuje