Prva osoba izliječena od koronavirusa za Glas Amerike govorila je o svom traumatičnom iskustvu. Radi se o prvom slučaju virusa zabilježenom u Bosni i Hercegovini. Prvi slučaj korona virusa zabilježen je, naime, u Banja Luci početkom ožujka, a nakon dva tjedna potvrđeno je da je to žarište širenja virusa tzv. nulti klaster ugašen, a prvi oboljeli pacijent izliječen.

U razgovoru za Glas Amerike on objašnjava kako je zloglasni virus stigao u Republiku Srpsku. Kaže da krajem veljače kada je iz Italije stigao u Banja Luku nije mogao ni zamisliti ovakav razvoj situacije. ”Kad sam došao iz Italije situacija nije bila ni blizu dramatična kao sad, pričalo se o širenju virusa, ali svi smo normalno putovali i išli na posao. Nitko nije mogao ni pretpostaviti da će se ovo desiti”, kaže ovaj Banjalučanin, koji nije želio da mu se navodi ime i prezime. Ističe kako su simptomi bili skoro zanemarivi, jedan dan je imao blago povišenu temperaturu i ništa drugo. Građanima savjetuje da se pridržavaju mjera i preporuka nadležnih epidemiologa, svih zdravstvenih radnika i drugih nadležnih organa. Kako kaže on je na prvom mjestu zahvalan liječnicima i medicinskim radnicima koji su od samog početka bili na visini zadatka.

”Nisam imao nikakvu terapiju jer nisam imao ozbiljne simptome. Samo po neki paracetamol. U bolnici sam bio osam dana u potpunoj izolaciji i 10 dana u kućnoj izolaciji. Pušten sam u kućnu izolaciju kad je nakon dva pozitivna testa treći test bio negativan”, priča za Glas Amerike prvi pacijent od koronavirusa. ”Iako je bilo teško biti prvi pošteno i savjesno sam se javio i odradio što je bilo do mene, a to vam potvrđuje i činjenica da je nulti klaster (žarište) zatvoren. Ostanite u kući, sačuvajte sebe i druge i ispoštujte sve što vam nadležni organi kažu, oni znaju šta rade”, naglašava sugovornik Glasa Amerike, koji u Italiji radi skoro 20 godina, a sada je svakodnevno u telefonskom kontaktu s prijateljima koji tamo žive.

”Tamo je situacija dramatična i nadam se da se kod nas to neće dogoditi. Vjerujem u naš zdravstveni sustav i da imamo stručne, sposobne i odgovorne ljude, ali moramo da im pomognemo i uradimo što je do nas, ovo je borba svih nas i neophodno je da svi damo svoj doprinos”, poručuje prvi izliječeni pacijent u BiH od korona virusa.

glas-amerike/abcportal.info