Balkanska država, koja još uvijek radi na uklanjanju mina sa svog teritorija još iz rata iz 1990-ih, postala je važan poligon za treniranje pasa koji su raspoređeni u Aziji, Africi i Bliskom Istoku.

Na kraju rata u Bosni i Hercegovini, koji je trajao od 1992. do 1995. godine, oko osam posto teritorije je bilo ispunjeno eksplozivom.

Danas stručnjaci vjeruju da je to čak dva posto teritorije, dijelom zahvaljujući i radu pasa koji su zanat naučili u dva centra iza kojih stoje američke i norveške nevladine organizacije. Orna, crno-smeđa belgijska malinoa, pohađa školovanje u globalnom centru za obuku Norveške narodne pomoći (NPA) u predgrađu Sarajeva.

Ona je među 40 pasa pasmine koja je trenutno na treningu, dok ostalih 30 “veterana” “uživa u zasluženoj mirovini”, rekla je Gordana Medunjanin, koja radi u centru.

Svi su psi pasmine malinoa, za koje se zna da su “energični, prilagodljivi i imaju veliku želju za radom i suradnjom”, rekla je. Ovi psi, kako navodi AFP, sudjeluju u programima uklanjanja mina u Bosni, Iraku, Libanu, Somaliji, Zimbabveu i Kambodži.

Trening započinje kad štenad navrše četiri do šest tjedana i traje do 18 mjeseci, rekao je Ornin trener Namik Džanko. Jedan od važnijih testova je da se utvrdi interes psa za gumenu igračku, koja pomaže motivirati njihov rad. Psi tada počinju brusiti svoje vještine otkrivajući miris eksploziva, skrivan u limenim kanisterima pričvršćenim na vrtuljku.

Pas zaokruži strukturu, zaustavi se i sjedne kad njuši minu. Uspjesi se nagrađuju, malo vremena za igranje s crvenom igračkom. Na pravom minskom polju područje bi zatim pregledao stručnjak za uklanjanje mina.

“Pas ne razumije da traži minu i da je opasna. Za njega je to igra”, rekao je Džanko. “On pronađe nešto i bude nagrađen igračkom. Kroz ovo pozitivno iskustvo, on radi posao koji spašava živote širom svijeta”, dodao je.

Nermin Hadžimujagić, čiji je Centar za pse za otkrivanje mina, rekao je kako radnim danom stručnjak za uklanjanje mina može pregledati površinu od 70 do 100 kvadratnih metara, dok pas može pokriti do 1.000. AFP navodi kako je cilj da BiH do 2025. godine bude bez mina.

Više od 500.000 stanovnika, ili 13 posto stanovništva, još uvijek živi u blizini opasnih područja. Od kraja rata, protupješadijske mine ubile su 617 ljudi, uključujući 53 deminera, prema Centru za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini.

Niti jedan pas za šmrkanje mina koji je dresiran u Bosni nikada nije ubijen, u zemlji ili u misijama u inozemstvu.

vecernji.ba