Po prvi put u eteru, Radio Tomislavgrad službeno se oglasio 18. svibnja na današnji dan ratne 1992. godine, iako je nastojanja za pokretanjem radija na području tomislavgradske općine bilo i prije devedesetih, no za to u ondašnjemu komunističkom sustavu nije bilo sluha.

U prigodi 28. obljetnice RTG zahvaljuje svojim slušateljima u zemlji i iseljeništvu te svim  djelatnicima i suradnicima koji su u proteklih 28 godina dali svoj doprinos u radu ove naše medijske kuće.

Crtica iz povijesti RTG-a o pokretanju RTG-a zabilježana je i tomislavgradskome TRN- u, našoj ratnoj novini.

Radio Tomislavgrad je USPRKOS svim poteškoćama, pet minuta prije pola noći, u ponedjeljak 18. 5. zaplovio ultrakratkim valovima, titrajući lagano na 94,5 Mhz.

Pančin Albatros je poletio uvjeren da treba naprijed, da se uvijek može više i da granica zapravo i nema. Svitla Baja nam je iznenada otvorila uši, a naš magični tehničar bi nam, svojom jednostavnošću, do skora mogao skinuti i mrenu s očiju.

Slušajte nas, kritizirajte onako duvanjski, i surađujte s nama, ne zaboravljajući da je rat i da smo, prije svega, svi u službi obrane ognjišta.

Pozdravi i želje na Radiju

Odmah prvoga dana sam „uhvatio“ valove tomislavgradske radio-postaje. Bio sam zadovoljan što smo napokon i to dobili. Naravno i sljedećih dana sam nastavio slušati radio, bez obzira gdje se nalazim i šta radim.

Shvaćam nedostatke početnog karaktera: siromašnost opremom i neiskustvo momaka koji rade. Interesantni su mi i simpatični. Nadam se sve boljem i sadržajnijem programu.

Jedinu ozbiljnu zamjedbu imam na dionicu pozdrava i želja. Ne radi se o naručenoj glazbi, već me ljute nepotpune poruke gdje: prijateljica pozdravlja prijatelja i neko nekoga. Ima i sitnih, netaktičnih sirovosti. To je stvar pretjerane opreznosti onih koji ih naručuju ili u drugom slučaju njihove bezobraznosti. Momci bi se trebali pobrinuti da svaka poruka i želja u sebi sadrži i ime onoga tko je upućuje. Radio je javni medij, a poruke bilo kojeg sadržaja obavezno moraju sadržavati ime autora koji ih upućuje.

BUDUĆI ČITATELJ

(Iz arhiva TRN-a, broj 1, lipanj 1992)

Našem RTG-u i njegovim djelatnicima čestitamo današnji rođendan. Sretno dalje!

Tomislavcity/TRN

Foto: Arhiv