Reakciju gospodina Ante Čule na nedavno objavljeni tekst na našem portalu, pod naslovom „Topnici snažni u ratu, a izbrisani u miru“, prenosimo u cijelosti:

ANTE ČULO (Stipin)
Bukova Gora
80245 Prisoje
Tomislavgrad

PILAT (BILI) PERE RUKE

Potaknut člankom Ivana Juriča zvanog Bili objavljenog 25.5.2021.godine na portalu Tomislavcity, pod naslovom „Topnici snažni u ratu, a izbrisani u miru“ odlučio sam reagirati.

Podnaslov članka:

„Ususret obljetnici osnivanja Prvoga mješovito-topničko-raketnog diviziona, Desetoga topničko-raketnog puka (1. MTRD 10. TRP-a)“

Bili navodi:

„U vrijeme proslava godišnjica raznih postrojbi osjetio sam potrebu napisati nekoliko riječi o postrojbi čiji je doprinos iznimno značajan u proteklome ratu, a čijim je djelatnicima iz njezina sastava nanesena nepravda, kako prilikom sastavljanja popisa registra, revizijom mirovina, tako i ostvarivanjem prava po zakonu i o pravima razvojačenih branitelja.

Već u veljači i ožujku 1992. godine u Tomislavgrad i Livno počinju pristizati dalekometna topnička oruđa koja su raspoređena u tadašnje domobranske pukovnije i brigade, i tako djeluju do polovice 1994. godine.“

Netočno je da su u veljači i ožujku 1992. godine u Tomislavgradu i Livnu postojale domobranske pukovnije i brigade.

Bili piše članak „novo hrvatskim pravopisom“ u kome „broji“ već prebrojanih 275 bojovnika. Da nisu već prebrojani (izbrojani) ne bi mogao znati da ih ima 275.

Bili (u ostalom dijelu teksta) piše „…kako će se kasnije ispostaviti…“. Kako će se kasnije ispostaviti, kada se sve već dogodilo (prošlo vrijeme), itd.

Bili navodi:

„Po završetku rata dio je djelatnika razvojačen, dio ostaje u djelatnom sastavu i kasnije po stjecanju uvjeta, uredbama ili zakonom, bivaju umirovljeni, a dio poslije propasti hrvatske samouprave biva preraspoređen po drugim postrojbama ili razvojačen uz određene naknade.“

Iz prethodnog citata je jasno da nisu svi pripadnici 1.MTRD imali isti status, odnosno da „izgubljeni“ popis nije na sve isto utjecao.

Bili navodi:

„Krajem 2012. godine revizorski tim po nalogu ministra za pitanje branitelja traži od Ureda obrane Tomislavgrad (zvat ću ga tako iako se sad zove drugačije) da se očituje po pitanju 2 djelatnika za period od 1. 6. 1994. godine do 16. 11. 1995. godine budući da u Arhivskom depou HVO-a nemaju podatke. Iz Ureda obrane ne mogu dostaviti podatke jer im se, kako će se kasnije ispostaviti, zagubio popis djelatnika 10. TRP-a iz Tomislavgrada (PP1 obrazac). Provjerom u Arhivskom depou ustanovljeno je da u knjizi brigade „Kralj Tomislav“, vob-8 , za djelatnike koji su dotad bili u brigadi, a koji su preustrojem prešli u 10. TRP, stoji da su od 1. 6. 1994. godine demobilizirani umjesto preraspoređeni ili sl. Strašno! I strašno i nesavjesno! (Kopija se nalazi u Uredu obrane Tomislavgrad.)

U knjizi 10. TRP-a u Arhivskom depou popis je djelatnika južne Hercegovine i jednoga Duvnjaka, a 151 bojovnika iz Livna i 121 iz Tomislavgrada nema.

Prethodni navod je najbolje usporediti sa Isusovom (biblijskom-slikovitom) prispodobom, kada je pastir izgubio jednu od sto ovaca (i tražio je), ali u ovome slučaju je „pastir“ izgubio 272-je „ovce“, a sačuvao samo jednu i nije tražio ostale)!!! S obzirom da su se „ovce“ izgubile na papiru, možda bi bilo bolje primijeniti izreku da netko nije u stanju sačuvati (ni) dvije nacrtane (napisane) „ovce“. Napominjem da je Bili prethodno naveo 275 pripadnika 1. MTRD, a sada navodi 272 plus jednoga iz „knjige“, što je ukupno 273, te opet fale dva!!?

Bili navodi:

„I onda 2021., u Uredu obrane, prilikom preslagivanja arhive slučajno se nađu 3

presavijena lista, takozvani obrazac PP1, tj. popis djelatnika 1. MTRD-a s periodom

provedenim u 10. TRP-u, uredno potpisan od strane načelnika puka, mene kao zapovjednika diviziona i 1 djelatnika personalne službe.“

Nameću (postavljaju) se pitanja: je li taj popis napravljen (sastavljen) u samo jednom primjerku ili više njih, je li tijekom postojanja 1. MTRD-a samo jednom napravljen popis njegovih pripadnika, zar se nije mogla napraviti rekonstrukcija popisa svih pripadnika  1. MTRD-a, ako se nije mogao naći nijedan popis, odnosno ako su se svi popisi „zagubili“?

Što je Bili poduzeo nakon što se utvrdilo da popisa nema u arhivi? Što je poduzeo nakon što je popis „pronađen“ itd.?

Bili navodi:

„Znači popis djelatnika iz Livna i Tomislavgrad uredno je dostavljen na obrascima PP1 u njihove urede obrane na dan 25. 7. 1996. godina (zaglavlje obrasca). A tko je trebao proslijediti dalje kao obrazac vob-8 u glavni arhivski depo? Zapovjedništvo TRP-a? Zborno područje ili uredi obrane? Ne znam. Ali znam da ja kao zapovjednik diviziona nisam imao tu nadležnost.“

Bili se pravda da „ne zna“, što bi mu dijelom mogao uvažiti kao opravdanje, jer i prije mnogo toga nije znao, ali mu neznanje nije bilo zapreka da bude zapovjednik diviziona.

Bili navodi:

„Ne želim nikoga optuživati niti tražiti krivca, ali očito netko nije na temelju tih popisa napravio obrasce vob-8 i proslijedio u glavni arhiv HVO-a pa želim skrenuti pažnju ili pak ukazati raznim revizorima i/ili sastavljačima popisa branitelja da se malo detaljnije informiraju o predmetu na kojem rade i koji je u današnje vrijeme jako, jako osjetljiv.“

Smatram da Bili može optužiti (optuživati) samo Stipu Gotovca (umro poslije rata) i sebe, kao zapovjednike postrojbe 1. MTRD-a, jer su preuzeli prava, ali ne i sve obaveze. Bili ovim člankom samo „pere ruke“, kao i Pilat.

Napominjem da iako su se „zagubili“ popisi pripadnika 1. MTRD-a, za Biloga nije bilo zapreke, da ostvari svoja osobna prava na temelju pripadnosti 1. MTRD-u (časnički čin, odličja, redovna novčana mjesečna primanja, itd.), a također je i jedan (manji !?-krije se dokumentacija) dio pripadnika 1. MTRD-a ostvario značajna (ili sva) prava po nejasnim (i/ili sakrivenim-od javnosti) kriterijima. Napominjem da i njih po navodima Bilog „nema“ na popisu pripadnika 1. MTRD-a 10. TRP-a. Pa kako su (ste) mogli ostvariti (ostvarili) prava kada ih (vas) nema na popisu pripadnika 1. MTRD-a?

Bili navodi:

„I na kraju, svim suborcima čestitam godišnjicu osnivanja 1. MTRD-a 10. TRP-a.“

Čestitke se upućuju prigodom dobrih događaja, odnosno onih koji su dobro završili, a s obzirom na sve navedeno malo je bilo dobroga (za većinu pripadnika 1. MTRD-a). Odbijam čestitku, iz razloga navedenih u ovome članku.

Jasno je da je predmetni članak samo poslužio Bilom za osobnu promociju, što potvrđuju i članku priložene fotografije, na kojima je uglavnom on. Bili je trebao davno (pro)govoriti, ali on je tipični Duvnjak, koji šuti kada treba govoriti, a govori kada treba šutjeti ili je možda u „pitanju naknadna pamet“.

S obzirom da sam bio pripadnik 1. MTRD-a 10. TRP-a, da sam također „izbrisan“, te da nisam ostvario nijedno pravo (od kojih su neka zajamčena zakonom), iako sam ispunjavao uvjete za dodjelu: časničkog čina, medalja za sudjelovanje u nekim od navedenih akcija (operacija), koje su se dodjeljivale (trebale dodijeliti) svim sudionicima itd., smatram potrebnim da reagiram na predmetni članak. Više informacija (detalja) drugi put, ako bude potrebe.”

 Ante Čulo

U Bukovoj Gori, 27.5.2021. godine

Foto: Ilustracija