Završena je 2. sjednica drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske koja se u subotu i nedjelju održavala u Šibeniku. Najvažniji zaključak sa sjednice Savjeta je onaj o pokretanju “Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske” koji ima za cilj povezivanje svih Hrvata gdje god živjeli.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas je ponovio projekte Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a posebno ukazao na važnost pilot projekta “Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske” koji ima za cilj povezivanje svih Hrvata gdje god živjeli, kao i novog Zakona o hrvatskom državljanstvu, te iskorak koji se odnosi na obrazovanje – posebne upisne kvote osigurane na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu te projekt “Korijeni”, javlja Fena.

Najavio je i edukativni program – Ljetna škola Domovina koji je namijenjen mladim generacijama u hrvatskom iseljeništvu, a prva generacija polaznika očekuje se 2019. godine.

– Svi projekti i sva dostignuća nastali su temeljem volje, truda, rada i partnerskog odnosa svih nas. Otvoreno, prijateljski i partnerski, uz povjerenje, angažirano za zajednički cilj – poručio je državni tajnik Milas.

Predsjednika 2. Saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH. Ivan Grbešić je istaknuo kako će rezultati odnosno unapređenje odnosa Domovine i Hrvata izvan RH biti mogući tek ako se svi okupljeni zajednički prihvate posla i sve svoje snage usmjere na zajedničkom cilju.

Na sjednici Savjeta sudjelovala je hrvatska ministrica kulture u Vladi RH Nina Obuljen Koržinek te drugi državni i lokalni dužnosnici, priopćeno je iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Fena