Roming će od 1. srpnja biti potpuno besplatan zahvaljujući regionalnoj suradnji, a sljedeći korak je snižavanje ovih cijena i s EU, izjavila je glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je navela da će se uvođenjem besplatnog rominga u regiji, te snižavanjem ovih cijena s EU, doprinijeti razvoju zajedničkog tržišta.

Bregu smatra da bi zajedničko regionalno tržište moglo donijeti i dodatni rast BDP-a od 6,7 posto.

“Na zapadnom Balkanu registrirano je 1,4 milijuna nezaposlenih, od čega je 760.000 žena, a 173.000 mladih ljudi. U regionu je zaposleno milijun muškaraca više nego žena. Potrebno je slobodno putovanje za sve građane samo s osobnom kartom, ali ne isključivo zbog turizma, nego i da bi se lakše studiralo, radilo i poslovalo u regiji, bez posebnih prepreka za strance”, navela je Bregu.

Prema njezinim riječima, potrebni su konkretni rezultati na samitu u Berlinu ove godine.

“Ne želimo da naši kamioni koji prevoze lijekove, hranu ili drugu robu gube dragocjeno vrijeme i novac čekajući na našim ili granicama EU”,  dodala je Bregu.

Istaknula je kako je krajnje vrijeme da se uvede regionalni mehanizam za zdravlje, te da je do sada gotovo 1,4 milijuna ljudi u regiji imalo Covid 19, zbog čega je nužno da svaka ekonomija poduzme neophodne korake da bi zajedno prešli dug put ka boljem stanju u regiji.