Ruska vojska na prilično je tajnovitoj ceremoniji, bez prisustva novinara, u brodogradilištu Sevmaš kod grada Severodvinska na sjeveru zemlje, protekloga utorka porinula u more svoju, ali i općenito, najveću podmornicu do sada.

Ova nuklearna podmornica razvijana je i izgrađena kao podmornica klase Projekt 949A (NATO klasifikacija – Oscar II).

Pod kodnim imenom Projekt 09852 izrada osnovnog modela je počela još 1992., no u međuvremenu je nestalo novca pa je projekt stao. 2012. godine je odlučeno da će se podmornica pretvoriti u plovilo za posebne misije. Trup je produžen na čak 184 metra, a istisnina je povećana na 30 tisuća tona. U konačnici ispala je ovo najveća podmornica na svijetu, i bit će jedna jedina izrađena u ovom obliku. Mornarica bi je trebala dobiti na korištenje sljedeće godine nakon što se radovi i tvornička testiranja dovrše.

Biograd pod morem

Nova podmornica krštena je imenom Belgorod (doslovno, “bijeli grad”). U vojnoj će upotrebi nositi podvodna autonomna nuklearna torpeda tipa Posejdon, njih najviše šest, navođena umjetnom inteligencijom. Ruski predsjednik Vladimir Putin hvali se kako Posejdoni mogu pogoditi ciljeve na obali udaljene i do gotovo 10.000 kilometara, izbjegavati NATO-ovu podvodnu obranu te biti u mogućnosti pogađati mete u Europi ili na istočnoj obali SAD-a.

Belgorod će za svrhe lansiranja drugih manjih podmornica i podvodnih dronova imati i vlastito podvodno pristanište. Njezina će, dakle, “posebna misija” za koju je izrađena biti upravo to – služiti kao matični brod za flotu manjih plovila. Najveća dubina uranjanja Belgoroda je oko 500 metara.

Nadamo se samo da se Rusi nisu, kao Španjolci, preračunali i da će im ova podmornica stati u za to predviđenu luku.

bug.hr