Zavrzlame oko prelaska graničnih prijelaza sa Republikom Hrvatskom stvorile su gužve na šalterima županijskih MUP-ova gdje sve veći broj stanovnika BiH predaje potrenbe dokumente za dobivanje bh putovnice. Riječ je uglavnom o pograničnim mjestima u kojima je veliki broj stanovništva vezan za Republiku Hrvatsku, te im je mjerama vezanim za prelazak granice donesenim zbog pandemije koronavirusa onemogućeno normalno funkcioniranje.

Što je dopušteno?
Veliki broj tih stanovnika dosad je granicu sa Republikom Hrvatskom uz osobnu iskaznicu RH na kojoj je bila adresa iz BiH, međutim, odlukom Vijeća ministara BiH u vrijeme trajanja epidemije koronavirusa nije moguće ući sa spomenutom iskaznicom. Dakle, stanovnik BiH koji posjeduje hrvatsku osobnu iskaznicu može bez problema ući u Republiku Hrvatsku no po povratku u BiH mora imati ili bh putovnicu ili putovnicu RH sa adresom u BiH. Osoba koja posjeduje samo bh putovnicu ne može ući u Republiku Hrvatsku do 15. Lipnja, osim ako nema potreban razlog. Odnosno, u RH može ući državljanin BiH u svrhu poslovnih sastanaka. Također ako imaju hotelsku ili agencijsku rezervaciju u Hrvatsku mogu ući i turisti. Oni moraju imati potvrdu rezervacijesmještaja u smještajnom objektu koja uključuje potvrdu rezervacije svih pružatelja uslugesmještaja /sve vrste smještaja, ugovor o zakupu u kampu,, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma ili vaučer putničke agencije i dr, prenosi Večernji list.

Dopušta se i ulazak u RH osobama koje posjeduju dokumentaciju kojom dokazuju vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila također, ili dolaze na sprovod u RH i posjeduju valjanu dokumentaciju kojom mogu to i dokazati.

Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boraviti, kontakt broj telefona i vrijeme boravka odnosno kada planiraju napustiti RH.

Treće zemlje
Za razliku od RH, koja će granicu za stanovnike tkz. trećih zemalja (u što spadaju zemlje izvan EU), otvoriti 15. Lipnja, BiH svoje granice za stanovnike RH otvara 1. lipnja. Svi oni koji imaju samo hrvatske dokumente a imaju potrebu doći u BiH to će prema sadašnjim najavama moći napraviti nakon 1. lipnja.

abcportal.info