Zamislite da obalom današnjice šetaju i razgovaraju dva čovjeka. Jedan je prosvijećen, a drugi nije. Prosvijećeni savjetuje neprosvijećenoga i ne pada mu napamet da i njemu pruži mogućnost izražavanja mišljenja, jer što on uopće ima misliti kad je neprosvijećen.

Piše: Stipe Ćurčić/tomislavcity

Ovako prosvijećeni zbori neprosvijećenomu:

– Zdrav razum kaže da se religija ne može uništiti. Ona je kao materija i energija, prelazi iz jednoga oblika u drugi. Ali stvar je u tome što je tvoja religija pogrešna i što o vjeri govori srcem. Vjera i srce nemaju nikakve veze. Srce je samo jedan obični organ koji lupa i kad izlupa, nastaje ništavilo.

Poslušaj dalje što ti imam reći:

– Ne čitaj knjige, prijatelju! Iz njih nećeš ništa naučiti. To je reciklirano smeće koje može služiti za potpalu vatre ili, pak, ukrasiti neku policu u kući. Knjiga može poslužiti u još neke svrhe, ali svakako ne za učenje. Ne čitaj prozu, ni poeziju, prijatelju! To je dosadno i bezvrijedno. Čitaj reklame, osmrtnice, vozni red, popis cijena… To je poezija u prozi. Poslušaj kako zvuči: “Prodajem dušu po vrlo povoljnoj cijeni. Posljednji ispraćaj bit će na groblju koje se nalazi na najatraktivnijoj vjetrometini. Okušajte se u najugodnijem putovanju, autobus za Zapadnu Pokrajinu samo što nije krenuo. Velika akcija ljudskih mozgova, popusti i do 99%”…

– Ne slušaj klasičnu glazbu! Ubit ćeš se od dosade ili ćeš zaspati. Slušaj, primjerice, jazz, glazbu s najbliskijega istoka, sve vrste metala, elektroniku… Neka te ponese ritam nesklada i agresije. Zaboravi ljepotu i ugodu melodije. To je odvratno.

– Ne budi skroman, ponizan, ne daj Bože moralan. Ako možeš nekoga prevariti, izdati, učini to. Ne boj se ničega. Bez sumnje ćeš postati menadžer velike kompanije za proizvodnju ljudskih prava. Zar ne primjećuješ? Ljudska prava su posvuda oko nas i ona su u svakodnevnom nastanku. Štiteći zle i glupe, bori se protiv dobrih. Optuži ih za bilo što: da su fašisti, antisemiti, ksenofobi… A posebno igraj na kartu agresije i genocida i, naravno, jedinstvenosti i cjelovitosti ove naše lijepe zemlje.

Kad bi poslušao i primijenio sve ove moje savjete, bio bi prosvijećen i tvoj bi život bio savršen. Bio bi zvijezda. O tebi bi danima brujali svi mediji: televizija, radio, novine, društvene mreže… Bio bi počasni građanin lijepih otvorenih gradova, počasni doktor na prestižnim univerzama i kandidat bez premca za Nobela za mir.

Razmisli o svemu ovome što sam ti govorio, dobro razmisli. Ali postoji jedna stvar koju možeš odmah učiniti. Kad u prolazu sretneš autora ovih redaka, opali mu jednu iza ušiju. Ako ti ne znaš zbog čega, ne brini, on zna.

Foto: Ilustracija/Stocksy United