Danas se navršava 70. godina uspješnoga života i rada Mije Matića – Mijušića iz Borčana. Svoj život posvetio je obitelji: supruzi Dragi i četvero djece, unučadi, rodbini i prijateljima. Međutim, nije on zaboravio ni na svoj rodni kraj. Sa svojom obitelji gospodin Mijo je više puta darovao vrijedne uređaje različitim institucijama u općini Tomislavgrad, pomogao je brojnima koji su trebali novčanu i drugu pomoć. Nesebičan je njegov rad oko zapošljavanja naših ljudi na privremenome radu u Njemačkoj. Ali, ne samo Duvnu i Duvnjacima.

Mijo Matić rođen je u duvanjskome selu Borčani 7. lipnja 1951. godine. Deveto je od njih desetero djece. Sa 16 godina ostao je bez oca. Majka Anđa trudila se podići i odgojiti djecu. Otišao je 1972. godine na „privremeni rad“ u Njemačku i tamo ostao do današnjega dana. Godine 1987. otvorio je vlastitu tvrtku u Freiburgu za izradu građevinske armature. To je ujedno jedna od najvećih njemačkih tvrtki koja se u bavi spomenutom djelatnosti.

Mijo Matić je poznati humanitarac. U vrijeme Domovinskoga rata opremio je jednu bojnu svim što je tada trebalo, a ratnim vojnim invalidima darovao je pomagala; Tomislavgradu je darova dva automobila (2013., 2020.) za prijevoz dijaliznih bolesnika; dizalo za starački dom u Tomislavgradu; sudjelovao u opremanju zdravstvenih ustanova u Tomislavgradu i Livnu; financirao izgradnju kipa fra Mije Čuića ispred bazilike u Tomislavgradu; pomagao izgradnju crkve u Borčanima, obnovi crkve u Kongori i drugdje. Prošle godine darovao je duvanjskom Domu zdravlja suvremeni ultrazvučnu aparat (3D/4D).

Najveći je pojedinačni donator Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Mijinim dobrotvornim radom obistinile su se riječi blagopokojnoga kardinala Franje Kuharića koji je kod posvete zvona na novoj crkvi u Velikoj Gorici uskliknuo: „U čitavom hrvatskom korpusu, nitko se s vama Duvnjacima ne može mjeriti u vjeri katoličkoj, darivanju, bogoljublju i domoljublju. Kamo god sam išao po svijetu, susretao sam vas. Dragi moji Duvnjaci podigli ste i ovoj Božji hram i hvala vam. Bog vas blagoslovio.“

Mijo i njegova žena Draga imaju kćer i tri sina. Bog i obitelj su mu na prvome mjestu. Trudio se djeci prenijeti svoju ljubav, dobrotu i vjeru. Zaposleni su u očevoj firmi i svi su situirani. Najstariji sin Ivan vodi uspješno obiteljsku tvrtku. Mijo i njegova žena Draga posebno se ponose sa svojih četvero unučadi.

Budući da se ovomu velikom čovjeku i humanitarcu upravo danas navršava 70 godina života, upućujemo mu najiskrenije čestitke sa željom da mu Bog dadne dobro zdravlje i dug život. Sretan rođendan!

Uredništvo Tomislavcityja