Veliku buru na internetu posljednjih dana izazvale su fotografije osobe koja urinira po spomeniku Ludvigu Pavloviću koji se nalazi u Studenim Vrilima na cesti između Tomislavgrada i Posušja.

Na fotografiji se vidi muškarac s izraženom pivskom stomačinom kako uriniranjem oskrnavljuje spomen obilježje časnika Hrvatske vojske koji je na ovome mjestu poginu 1991. godine. Ova individua pomračenoga uma i poremećenoga mokraćnog mjehura, na sebi je imala šorc s grbom FK Crvena Zvezda.

Nakon što je fotografija počela kružiti internetom i društvenim mrežama, Facebook korisnici su pronašli još sličnih primjera, po svemu sudeći iste osobe, koja čini nam se ima opsesivno kompulzivni poremećaj zapišavanja spomenika, posebno onih sa hrvatskim predznakom, prenosi Bljesak.info.

Čitatelji su nam tako poslali fotografije na kojima se vid kako vjerojatno ova ista osoba urinira po spomeniku Ludvigu Pavloviću u Madridu, ispod spomen zastave Republike Hrvatske na Prevlaci… što je ova osoba uredno objavila na svome Facebook profilu. Tijekom protekle večeri njegov je profil deaktiviran – vjerovatno je pokrenut proces brisanja s Facebooca. Mostarski portal Republika.info već je objavio identitet spomenutoga, navodeći kako je ovaj „serijski zapišivač“ Blagota Banjo Mićunović iz Herceg Novog u Crnoj Gori.

Kako će na “zapišavanje” državne zastave reagirati Republika Hrvatska ostaje za vidjeti, no ono što je činjenica je da mukotrpnna izgradnja mira i ponovnog pomirenja svakako ne doprinose sramni ispadi pojedinih nacionalista.

No, za podsjetiti je da, prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za djelo ‘Javno poticanje na nasilje i mržnju’, prema članku 325, kažnjava se i do tri godine zatvora kao i visokom novčanom kaznom kao i također kaznom zatvora za skrnavljenje državne zastave.

Primjerice u Austriji za skrnavljenje državne zastave prestupnici mogu biti kažnjeni kaznom zatvora do šest mjeseci, u Švicarskoj najviša kazna je trogodišnji zatvor, a u Portugalu najstrožija kazna je 240 dana zatvora, dok je u Italiji najveća moguća kazna za skrnavljenje zastave je novčana kazna od 10.000 eura.

U Crnoj Gori, čiji je državljanin već navedeni izgrednik, za skrnavljenje zastave i himne Crne Gore kazne su do 20.000 eura, prenosi Republika.info.