„Sunčan dan“, „Divne li čarolije“, „U dobro ja vjerujem“, „Matematika“… samo su neki od songova čiji su se zvukovi mogli čuti sinoć u kazališnoj dvorani KIC-a Tomislavgrad. Jučer je, naime, održana premijera mjuzikla Matilda koju su mjesecima unazad sa svojim mentoricama pripremali polaznici Škole mjuzikla i glume. Zbog epidemiološke situacije, predstava je izvedena kroz dva termina – u 18 i 20 sati. Mladi glumci zablistali su u punom sjaju, a publika je bila odlično raspoložena, što je i pokazala jačinom pljeska u više navrata.

Matilda je dječji mjuzikl s glavnom istoimenom protagonisticom, karizamtičnom i iznimno darovitom djevojčicom koja posjeduje moć telekineze. U svijetu često vrlo iskrivljenih postavki koje čak ni odrasli ne samo ne primjećuju kao takve, nego su njihovi kreatori, Matilda se bori za svoj šareni svijet i prava koja zaslužuje svako dijete. Njezin pogled na svijet odražava jedan od songova:

Ponekad je srcu teško
Ponekad si sasvim sam
Nepravda ti neka grozna
Pokvari baš divan dan
 

Ponekad se tebi čini
Da je uzaludno sve
Ružne stvari i nevolje
Ruše tvoje male sne

(Ref)

2. Ponekad i dijete treba
Stvari dovesti u red
Kad je nešto naopako
Promijeniti raspored
 

Ponekad i dijete treba
Biti hrabro kao lav
Pobunit se protiv zloće
I zauzet čvrsti stav

(Ref)

3. Zato kad te tuga hvata
Stisni zube, ne daj se
Ma koliko teško bilo
Pravda bit će uz tebe
 

Ako suze ti poteku
Obriši ih isti čas
Visoko podigni glavu
I povikni na sav glas:

Ref:

Ja znam da mogu i hoću
Pobijediti zloću
U dobro ja vjerujem
 

Sve što me boli će proći
Što sanjam će doći
U dobro ja vjerujem“

U ulozi Matilde odlično se snašla Ivana Nevistić. Njezine roditelje, Šimu i Keku problematične, nemarne i uvijek spremne na mutne poslove, ali na način da to redovito graniči s komičnim, glumili su Dominik Bagarić i Martina Stanić. Dobrim duhom cijele predstave mogla bi se nazvati Matildina učiteljica Lucija Bagarić kojoj je svoj karakter udahnula Antea Tomić. Njezina dijametralna suprotnost je, kako to jedan song kaže –strašna spodoba, gospođa Mrga, odnosno Nina Udovičić. Matildini prijatelji, razigrani i uvijek spremni na spačke, čak i kad je u pitanju gospođa Mrga su Mate, Kate i Latica, a glumili su ih Luka Mihaljević, Matea Živković i Patricija Zrno. Lik koji Matildi posuđivao ulaznice za čaroban svijet, dakako je knjižničar, kojega je igrao Marko Stanić. Matildin razred igrala su djeca polaznici Škole mjuzikla i glume. Predstava je vedrog karaktera, njeguje humane vrijednosti i ima naglašenu pedagošku dimenziju i prikladna je kako za djecu nižih uzrasta, tako i za odrasle koji nekad mogu naučiti najviše upravo od djece.

Redateljica predstave je Zrinka Lukač, a za scenski jezik i glumu zadužena je potpisnica ovih redaka. Koreografkinje su Vanja Sučić i Ivana Bagarić. Za maštovite i dobro pogođene modne kombinacije zaslužna je kostimograkinja Razija Kokanović, za frizure Katarina Šteko, Studio B&I,  a za šminku Martina Kelava, Studio M. Scenografi su Ante Braovac i Ilija Jurčević, a za svjetlo i tehniku se pobrinuli su se Ivan Majić i Filip Perković. Mjuzikl je izveden u produkciji KIC-a Tomislavgrad. Nakon ove uspješno održane premijere, veselimo se novim radovima Škole mjuzikla i glume!

Šima Majić/Tomislavcity

Foto: Mahira Isak i Ivan Majić