U povodu 28. godišnjice utemeljenja brigade “Kralj Tomislav” iz Tomislavgrada, u ponedjeljak su, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, ispred spomen obilježja u Tomislavgradu položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

Vijence su položili predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Tomislavgrada i Hercegbosanske županije, Oružanih snaga BiH, općinski i županijski predstavnici vlasti te izaslanstvo MUP-a i Uprave za pitanje branitelja HBŽ-a.

Nakon polaganja vijenaca vojni kapelan, fra Mario Ostojić u duvanjskoj bazilici predslavio je svetu misu. Inače, godišnjica ratne brigade kralja Tomislava svake se godine obilježava u sklopu duhovno-kulturne manifestacije “Dani sv. Nikole Tavelića” koja je ove godine otkazana iz epidemioloških razloga, stoga je samo za vjernike organizirano služenje misa devetnica i misa za branitelje.

Nekoliko branitelja se požalilo da je ovakvo obilježavanje godišnjice osnutka brigade tužno ili čak pretužno. Kao da je netko to obilježavanje želio skinuti s reda. Promet kroz središte grada nije bio zaustavljen, a pored predstavnika udruga, vojske i vlasti jedva da je nazočilo 10-ak osoba. Sve to nije dostojno brigade kroz koju je, prema službenim evidencijama, od 1992. do 1995. prošlo je više od pet tisuća bojovnika, a o težini njihovog ratnog puta govori podatak od 117 poginulih.

FENA/Tomislavcity