Šta je to na granicama Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, kažu da carina pretresa svako auto, dugo se čeka i prolazi sporije nego ikada? Provjerili smo situaciju na prijelazu Kemensko, koje većina Splićana pamti po zimskim odlascima na Kupres, pa se u ovo doba cirkuliralo tamo-amo najčešće na jedan dan, piše Slobodna Dalmacija.

Današnji propisi kombinacija su restrikcija vezanih uz koronavirus i novih carinskih mjera koje nalažu da se u Hrvatsku može unijeti samo toliko komercijalne robe da pokriva osobne potrebe. A koliko je tu nejasnoća, vidjelo se i po vozilima koja su se okretala na granici pa hitala natrag u BiH.

– Pa šta je bilo s ovim čovjekom? – znatiželjni smo, a carinici nemaju dozvolu za razgovor s novinarima, kako to već obično biva, kao da će nam otkriti tajnu borbenih aviona. Ipak, u pola glasa nam govore što je razlog da se ljutiti putnik okrenuo.

– Imao je nedozvoljenu količinu pašteta – sliježe službenik ramenima pa, vidjevši upitnike na našim licima, pojasni:

– Ne smije toliko prenijet, šta ćemo, tako je.

– Jeste mu oduzeli?

– Nismo, jer čovjek je pošteno prijavio pa ima pravo odnijeti natrag. Kad ljudi prijave, nema sankcija.

Uto stiže vozač s hrvatskim registracijskim oznakama. Pitaju ga šta ima za prijaviti, a on odgovara:

– Jedan mali kozji sir, malo mlika za dijete, i to je to.

Svejedno mu kažu da stane sa strane pa zaviruju u vrećicu, otvaraju mu prtljažnik i kratko ga zadržavaju.

– Ooo, itekako su rigorozni u zadnje vrijeme, ali korektni su kad vide da nosiš stvarno za svoje potrebe. Ja ovde prolazim granicu svaki ponedjeljak i petak jer radim tu u Livnu, inače sam u Trogiru. Ondje mi je žena zaposlena, a djeca idu u školu i vrtić – govori nam Ivan Krezo. Kaže da je na granici puno manje vozila nego što je bilo uobičajeno za ovo doba godine. Jasno mu je da je to zbog epidemije.

– Kakva je situacija s koronavirusom u Livnu?

– Dobra zasad.

– Morate li imati test?

– Ne moram, ja spadam u posebnu kategoriju. Kad bi svaki put radio PCR test, gdje bi završio.