Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici usvojila prijedloge Kriznog stožera Ministarstva zdravstva FBiH te ukinula ograničenje kretanja, a koje je bilo na snazi od 23 do 5 sati.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije u Federaciji, Krizni stožer je u ponedjeljak predložio ublažavanje postojećih epidemiološko-restriktivnih mjera, kao i potpuno ukidanje policijskog sata u ovom entitetu.

Vlada je usvojila i prijedlog Kriznog stožera da se dozvoljena okupljanja na otvorenom povećaju na 70 ljudi, a u zatvorenom na 30 ljudi, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra.

Inače, u informaciji o epidemiološkoj situaciji u FBiH je navedeno da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 28 slučajeva na 100.000 stanovnika.

U posljednjih sedam dana, najviša je zabilježena u Posavskom kantonu, Kantonu 10 i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U 18. tjednu svi tjedni indikatori su u padu. Najveći pad bilježi broj pacijenata na respiratoru, broj smrtnih slučajeva zbog COVID-19 i broj novih potvrđenih slučajeva.

Također je predloženo da rad ugostiteljskih objekata definiraju županijski krizni stožeri, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Ukupan broj cijepljenih prvom dozom u Federaciji BiH (od 8.3. do 16.5.2021. godine) iznosi 67.311, a drugom 7.822, uz napomenu da nisu dostavljeni podaci o broju cijepljenih osoba iz dvije županije za prethodni tjedan.