dig

Lijepo i svečano bilo je danas u duvanjskoj bazilici gdje je sveto misno slavlje u povodu nove školske godine predslavio duvanjski župnik fra Slaven Brekalo.

U uvodnoj riječi fra Slaven je zazvao Božju pomoć kako bi učenici, učitelji i ostali djelatnici u školstvu imali dovoljno znanja, talenta i strpljenja kako bi u ovoj školskoj godini usvojili sve ono što se pred njih stavlja. U propovijedi je pak ponovio istinitu priču koju je govorio i jučer na misi za srednjoškolce i njihove profesore.

Priča je to o bambusovome drvetu i to onomu kineskome koje zahtjeva puno nježnosti i brige. Sadnica stabla je tek mala grančica od nekoliko centimetara i ošteti je može i samo zalijevanje vodom. Ali, unatoč svoj brizi koja joj se poklanja ona na površini u pune četiri godine ostaje nepromijenjena. No, zato se svo to vrijeme u zemlji s kineskim babusom  događa nešto čudnovato – pušta duboko korijenje i do dvadeset metara, da bi onda za samo jednu godinu, u petoj godini nakon sadnje, naraslo u visinu i do 30 m!

Tako se nešto otprilike događa i s mladim čovjekom, kazao je fra Slaven, pa bi profesori, učitelji i roditelji trebali imati na umu da se plodovi onoga posijanog mogu vidjeti tek nakon nekoliko godina. I to tada neće biti informacije koje su učenicima prenesene, već njihova ljubav i dobrota koje su im primjerom kroz školovanje dane.

dig

Dodajmo da je pod ovim misnim slavljem, kojem su se odazavali brojni učitelji, učenici i roditelji, lijepo pjevao mali župni crkveni zbor.

 

Zora Stanić/Tomislavcity