Manchester City je izbačen iz svih europskih natjecanja u iduće dvije sezone, objavila je ovog petka UEFA.Razlog su ozbiljna kršenja UEFA-inih regulacija vezanih uz licenciranje i financijski fair-play.

Osim dvogodišnje zabrane nastupanja u svim natjecanjima pod okriljem UEFA-e, City je dobio i astronomsku novčanu kaznu u iznosu od 30 milijuna eura.

Engleski klub ima mogućnost žalbe na ovu odluku i već je najavio da će se žaliti Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lausannei.

“Manchester City je razočaran, ali nimalo iznenađen današnjim najavama Savjetodavnog vijeća UEFA-e. Klub je oduvijek ukazivao na krajnju potrebu traženja neovisnog tijela i procesa kako bi nepristrano i sveobuhvatno razmotrilo nepobitne dokaze. U prosincu 2018. glavni istražitelj UEFA-e javno je prognozirao ishod i sankciju koju je namjeravao dostaviti Manchester Cityju, prije nego li je ikakva istraga uopće započela. Malo je bilo sumnje u rezultat koji će on donijeti. Mi smo se žalili CAS-u, ali ovo je slučaj kojeg je pokrenula UEFA, procesuirala UEFA i presudila UEFA. Baš zato ćemo od Sportskog arbitražnog suda tražiti nepristranu presudu najkraćem mogućem roku”, poručuju iz Cityja.

A što na sve kaže UEFA?

I oni su se oglasili, detaljno obrazloživši razloge za ovakvu odluku.

“Sudsko vijeće Klupskog tijela za financijsku kontrolu (CFCB), nakon razmotrenih svih dokaza, ustanovilo je kako je nogometni klub Manchester City počinio ozbiljno povrede pravila UEFA-inog licenciranja i financijskog fair-playja precjenjujući svoje sponzorske prihoda na svojim računima i u informacijama koje su ustupljene u razdoblju od 2012. do 2016. godine.

gol. hr